Därför stannar vi på jobbet efter pension

Äldre medarbetare är bättre på att prioritera och har bra självkännedom. Men för att de ska vilja stanna kvar efter pension krävs intressanta utmaningar och mindre detaljstyrning, visar ny rapport.

Det pratas mycket om att fler kommer behöva arbeta efter dagens pensionsålder i framtiden. Kunskapsöversikten Jobba längre – Vad vet vi om äldre i arbetslivet? är beställd av Arbetsmiljöverket och syftar till att öka kunskapen om hur samhällets krav på att fler ska arbeta längre kan mötas.

– Arbetsmiljöns betydelse för vår förmåga att utveckla välfärden blir allt tydligare. En bra arbetsmiljö är en grundförutsättning för att vi både ska vilja och orka producera fler arbetade timmar och vara kvar i arbetslivet högre upp i åldrarna, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i en kommentar till rapporten.

Rapporten visar att arbetsmiljön har stor betydelse för att få de äldre att vilja fortsätta jobba efter pensionsålder. På olycksdrabbade arbetsplatser med höga sjukskrivningstal tenderar medarbetare att lämna jobbet tidigare. Här krävs bland annat förändringar kring arbetstid och jobbtempo.

Andra faktorer som stärker arbetsviljan för äldre är intressanta utmaningar, koll på resultatet, tydliga mål, mindre detaljstyrning från chefer, erkännande, konsekvent och rättvist ledarskap samt samarbete där man får och ger stöd.

Rapporten sticker även hål på flera myter om äldre medarbetare. Äldre är exempelvis inte mer frånvarande från arbetet på grund av hälsa och åldrandet behöver inte heller minska förmågan att lära sig ny teknik. Istället lyfter rapporten fram de äldres styrkor: överblick, prioriteringsförmåga, självkännedom och tålamod.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.