Det är framförallt så kallade arbetsintensiva tjänsteföretag som hotell- och restaurangbranschen, transportsektorn och vård- och omsorgsbranschen som anställer icke-västerländska invandrare.
De anställer flest icke-västerländska invandrare
Arbetsmarknad Endast ett fåtal branscher anställer icke-västerländska invandrare, det visar en ny avhandling vid Örebro universitet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Av samtliga rekryteringar i hotell- och restaurangbranschen är enbart tre och en halv procent arbetslösa – och av dem är endast en fjärdedel invandrare födda i Asien eller Afrika. Inom många branscher är andelen lägre än en procent, säger Hans Seerar Westerberg, som disputerar vid Örebro universitet, till Esbri (Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning).
Hans Seerar Westerberg är verksam vid Handelns forskningsinstitut, HFI, och har länge varit intresserad av marginaliserad arbetskraft och svårigheterna med att anställa arbetsmarknadens svagare grupper. I sin doktorsavhandling studerar han fenomenet utifrån ett efterfrågeperspektiv. Hans huvudteori är att arbetsintensiva tjänsteföretag växer så pass snabbt att de ofta inte hinner göra diskriminerande urval.
Studien visar också att företag med minst en chef som själv är icke-västerländsk invandrare, anställer betydligt fler individer ur gruppen än vad andra företag gör. Sänkningar av arbetskraftskostnader inom dessa branscher kan ge företag långsiktiga incitament att anställa fler, menar han.
– Dessutom kan en ekonomisk politik som ökar antalet företag som ägs och leds av icke-västerländska personer också minska arbetslösheten i gruppen, säger han till Esbri.