
Det är SEB i Baltikum som kammar hem priset som är instiftat av KTH, Swedish Learning Association och Implement. Syftet med priset är att öka kunskaperna om framgångsrika organisationsförändringar. SEB i Baltikum har tidigare haft utmaningar med lönsamhet, bristande samordning och problem med tillgångar och lån. Finansiell kris och tunga interna regelverk har haft stor påverkan på organisationerna i Estland, Lettland och Litauen. Efter flera försök att lösa effektivitetsproblemen togs ett rejält krafttag för två år sedan så SEB initierade ett större förändringsprojekt för att skapa en gemensam Baltisk affärsmodell. Syftet var att skapa en större enhet där processer, tillgångar, resurser, it-verktyg och kompetens skulle delas. En rejäl utmaning då det fanns stora skillnader i allt från kultur, arbetssätt och regelverk.
Många hinder – Det har funnits många hinder på vägen på vår förändringsresa. Konkurrens mellan länderna i kombination med hierarkiska kulturer, och naturligtvis språkbarriärer, säger Stefan Stignäs, chef för SEB Retail i Baltikum och ansvarig för förändringsprojektet. En viktig pusselbit var att öka kommunikationsinsatserna under hela förändringsprojektet för att skapa delaktighet och ge möjlighet för alla medarbetare att vara med och påverka.
Resultatet blev en mer framgångsrik organisation där erfarenhet och kompetens delas på ett helt nytt sätt. Samarbetet och effektiviteten i organisationen har också förbättrats. Kundnöjdheten och medarbetarnöjdheten har ökat. Förra året växte verksamheten med cirka 20 000 privatkunder och 7 000 småföretagskunder och idag har SEB Baltikum (Estland, Lettland och Litauen) 3 400 medarbetare, 1,8 miljoner privatkunder och 130 000 småföretag.