De dåliga ursäkternas tid är förbi

Julmat, gofika, slötittande på tv:n. Kanske känner du som jag att det är dags att komma igång med träningen igen? Då vet du säkert också att ursäkterna är oändliga; du är trött, känner dig lite krasslig, hinner inte, det passar inte just i kväll… Men i morgon!

På samma sätt är det lätt att se hinder och svårigheter när det gäller förändringar på jobbet. Det kan vara organisationen, tiden, chefen, eller medarbetarna som ligger som en bromskloss framför ögonen.

När verksamheter som är framgångsrika i sitt förändringsarbete berättar om sina erfarenheter är de alltid två saker som man lyfter fram; engagerat ledarskap och delaktiga medarbetare. De utgör på något sätt två sidor av samma mynt. Båda är nödvändiga för att utveckla verksamheter, båda är ömsesidigt beroende av varandra för att komma till sin fulla rätt. En chef är ingenting utan sina medarbetare. Samtidigt kan medarbetarna inte komma särskilt långt utan en chef som ger de rätta förutsättningarna. Därför behöver både ledare och medarbetare utvecklas parallellt och med ett gemensamt mål i sikte.

Medarbetarskap är temat för detta nummer. Det finns en stor positiv kraft att utveckla ett medarbetarskap där alla känner ansvar och är med och driver förändringar. Bland annat berättar vi om en studie där forskare jämfört två olika sätt att hantera en stor förändringsprocess. När förändringarna kom från medarbetarna gick det inte bara lättare att genomföra dem, medarbetarna började dessutom själva efterfråga styrdokument och rutiner uppifrån som ett sätt att komma vidare i sin utveckling.

Det svåraste med att utveckla både ledarskapet och medarbetarskapet är att det lätt blir ett för stort projekt. Målbilden är så långt ifrån verkligheten att det i sig gör det svårt att ta det första lilla steget. Men kanske kan du hitta lite inspiration i de små enkla knep vi tipsar om i detta nummer.

All förändring börjar hos dig själv, brukar man säga. Så nu finns det inga ursäkter längre. Ta första steget och börja träna verksamheten att hitta nya vägar att utvecklas och bli ännu bättre.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.