Helsingborgs receptet bakom framgången stavas bland annat ledarskap, nytänkande och en kultur som tillåter misslyckande. En viktig ambition har varit att få allt att hänga ihop från visionen, medarbetar – och ledningspolicy, styrsystemet, servicepolicyn till rekrytering. Bakom ligger en lång, tålmodig resa som startade redan 2011 med att samla alla inklusive den politiska ledningen, i en gemensam målbild.
Att ha ett ledarskap som driver på och utvecklar kulturen med rätt beteenden och arbetssätt för att nå visionen har varit en annan framgångsfaktor. Därför var alla ledare inklusive de fackliga ombuden, de ledande kommunal-råden och nämnds-ordföranden omfattades av träningsprogrammet i ledarskap.
– Med bra ledare på alla roller har vår kollektiva förmåga till förändring och förbättring ökat markant, säger Palle Lundberg.
Läs även: Helsingborgs väg till toppen.
En annan viktig framgångsfaktor är att skapa en kultur där det är okej att misslyckas. Därför uppmuntras arbetssätt där utveckling sker genom tester och lärdomar i mindre skala istället för stora strategier och omfattande planer. Genom att testa, utvärdera och jobba i sprintar tar man hela tiden steg framåt. Och de ger resultat. Palle Lundberg ser en betydligt mer kraftfull utvecklings- och förändringstakt i kommunens verksamheter.
– Medarbetare tar egna initiativ, testar, misslyckas ibland men lär sig, sprider lärdomar vidare och vi ser nu nya arbetssätt och lösningar dyka upp lite var stans, utan central koll eller bevakning. Våra tjänster blir smartare, smidigare, effektivare och det blir roligare för medarbetarna att gå till jobbet.
Palle Lundbergs listar de 4 vanligaste fallgroparna i ett förändringsarbete:
1, Att inte gå ”all in”. För att lyckas måste allt hänga samman. Att jobba med förändring är inte ett projekt. Det är en inställning, en filosofi, ett förhållningssätt som måste genomsyra allt arbete.
2, Att inte ha ett tydligt ledarskap. Den högsta politiska ledningen liksom den högsta tjänstemannaledningen måste stå tydligt bakom arbetet. Det ska inte gå att tvivla på att förändringsarbetet drivs från de som är ytterst ansvariga – och de som är ytterst ansvariga måste leva som de lär. Svajar det på den här punkten kommer det också att svaja i hela organisationen.
3, Att tro att det går att göra snabbt. Förändringsarbete tar tid. Helsingborgs resa, från beslutad vision till utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun, tog till exempel sju år – från 2012 till 2017. Orken att hålla i och tryggheten i att tro på det du gör är viktigt, även när det blåser lite omkring dig. För blåsa lär det göra – förändringsarbete är inte alltid populärt hos alla.
4, Att glömma bort att berätta. Om kommunikationen inte ges högsta prioritet kommer förändringsarbetet inte att lyckas. Det behövs en inspirerande berättelse om varför förändringen är viktigt och vad den ska leda till.