Den mänskliga utmaningen

Digitalisering Människorna, det är vi som är utmaningen. Vår motivation och vårt motstånd präglar processerna. Och enligt komplexitetsdoktorn i detta nummer så är det relationerna som påverkar ledarskapet mest.

Den mänskliga utmaningen

Människorna, det är vi som är utmaningen. Ja, så kan man sammanfatta arbetslivets utmaningar på alla nivåer. I det här numret möter vi Eva Lindström Coey, komplexitetsdoktor. När jag hörde hennes tes ”alla relationer styrs av den som har minst intresse av relationen” på en föreläsning blev det väldigt intressant att applicera det i olika sammanhang, både i yrkeslivet och privat.

Och när det gäller kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling så är det konsten att få med sig människorna vi brottas med. Jag vet, jag har själv arbetat många år med att öka engagemanget och få igång förbättringsarbetet i kundfronten, allt för att göra det bättre och enklare för den vi är till för, kunderna. Om detta handlar även artikeln om framtidens kvalitetsforskning.

Mjuka värden och arbetet med organisationskulturen är den stora frågan liksom den att samarbeta över gränserna. Och om det är något jag funderat på i alla mina år som chef så är det just svårigheten att samarbeta. Hur mycket tids läggs inte på att prata samarbete och hur svårt är det inte. Inte mellan människor utan mellan organisationer. Jag hade en gång en chef, Ingemar, som arbetade med metoden att ”skapa goda beroenden”. Ett användbart tips om man sitter inlåst i sin silo.

Att det är människorna som är utmaningen bekräftades även av er läsare som jag pratade med på Kvalitetsmagasinet Live i mars. Hur får jag med mig min ledningsgrupp och hur jobbar vi tillsammans för att skapa en förbättringskultur? Flera av er efterlyser tydliga exempel på hur andra gör, hur de lyckats men även varför de misslyckats. Och det är precis här Kvalitetsmagasinet ska vara, ett nyttigt verktyg på arbetsgolvet, om framgångsrecept och felsteg, inspiration och nyheter förstås. Vi finns till för er och därför har vi stora öron. Så tveka inte att bjuda in mig till era evenemang, tipsa och kom med förslag. Vägen är inte längre än ett mejl i dessa digitala tider.

Och apropå digital. Även Kvalitetsmagasinet jobbar med vårt digitala erbjudande. Under våren kommer vi att börja låsa vissa artiklar på kvalitetsmagasinet.se som bara är tillgängliga för er prenumeranter. Vi vill helt enkelt ge er som betalar för journalistik mer för pengarna.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.