Det är den enskilda människan som står i centrum för det nystartade nordiska samarbetsprojektet Nordic DigiGov Lab. Syftet är att det ska bli lättare att hitta, förstå och använda offentliga tjänster online, och enkelt förstå vilka myndigheter och processer som är involverade.
Digg ska hjälpa nordbor att navigera rätt i kris
Digitalisering
AI-utvecklingen kan kännas överväldigande för såväl företag som för individ. Nu startar ett massivt samverkansprojekt som ska göra det lättare för medborgare i de nordiska och baltiska länderna att digitalt navigera sig genom olika livshändelser.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Projektet genomförs av digitaliseringsmyndigheterna i Sverige, Norge och Finland i samverkan med övriga nordiska och baltiska länderna. Digitaliseringsmyndigheterna i de olika länderna har i mångt och mycket samma uppdrag.
– Att underlätta för medborgarna att navigera utifrån sin livshändelse och situation är en stor utmaning som kräver samarbeten med olika aktörer. I Nordic DigiGov Lab kommer vi tillsammans att utveckla gemensamma verktyg och strategier för att göra sömlösa tjänster till verklighet. Det här ser jag leder till effektivitets- och kvalitetsvinster utöver vad ett land kan uppnå på egen hand, säger Emma Bohman på Digg, projektledare för Nordic DigiGov Lab.
Ser ni några utmaningar i det här projektet?
– Det här är första gången som digitaliseringsmyndigheterna i Sverige, Norge och Finland har ett konkret gemensamt projekt, vilket vi tror kommer att ge fördelar för medborgarna i Norden och Baltikum. Utmaningen är just att det är första gången vi samverkar såhär, men vi ser samtidigt att vi skapar grunden för framtida digitala samarbeten, säger Emma Bohman.
Teamen kommer bland annat att experimentera med innovativa lösningar som ska underlätta för medborgarna i olika livshändelser. Inledningsvis har man valt att fokusera på livshändelsen ”dödsfall och arv”, men erfarenheterna från den undersökningen kommer sedan att appliceras på andra typer av livshändelser.
En av uppgifterna blir att skapa prototyper och hitta innovativa lösningar som bidrar till att medborgaren möts av en sömlös digital tjänst, oavsett hur många aktörer som är involverade.
– Min förhoppning är att vi får en ökad förmåga och förståelse i Norden och Baltikum för hur vi kan underlätta för människor i deras livssituation med stöd av digitaliseringens möjligheter – där ingen lämnas utanför.
Fakta
Nordic DigiGov Lab
Projektet Nordic DigiGov Lab leds av Digg och genomförs tillsammans med norska digitaliseringsmyndigheten Digdir och finländska Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata DVV .
Projektet finansieras av Nordiska ministerrådet och löper över två år, 2024-2026.