I höstas inleddes projektet GovTech Challenges, en tvärvetenskaplig forskarskola vid Mittuniversitetet. Doktorander ska undersöka digitalisering i Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik, Timrå, Nordanstig, Ånge och Region Västernorrland. Enligt projektledaren Katarina Gidlund är GovTech Challenges unikt eftersom det fokuserar på att hitta problem.
– Många forskningsmiljöer jobbar absolut med kritisk analys, men att fronta med heta potatisar som dessa har jag aldrig sett, säger hon.
Med heta potatisar menar hon de uppdrag som doktoranderna har fått. Bland annat ska de undersöka leverantörers förmåga att leverera bra digitala lösningar, datakvalitet i samband med förväntningar på datadriven utveckling, ansvarsutkrävande vid exempelvis dyrbara felinvesteringar, hur löften infrias och hur man säkerställer verklig nytta med digitaliseringsinitiativ.
De leder vägen
Det är inte bara Västernorrland som tampas med svårigheter kopplade till digitalisering, utan Gidlund är tydlig med att problemet är utbrett.
– Mellan 70 och 90 procent av all digitalisering misslyckas idag.
Dessutom ligger inte Västernorrland särskilt dåligt till. Enligt Länsstyrelsen har Västernorrland en högre andel sysselsatta i statlig sektor jämfört med riket i stort sett till befolkningsstorlek. Och bland myndigheter finns en lång tradition av digitalisering. Ett annat exempel på den förhållandevis höga digitaliseringsgraden är faktumet att Sundsvall utsågs till årets digitaliseringskommun 2022. Men ändå låter de sig granskas.
– Jag tror inte att det är en slump att det är dessa behovsägare som vågar vara med i projektet. De är väl införstådda med hur svårt det är att arbeta med digitalisering.
Katarina Gidlund talar om ett förenklat narrativ kring digitalisering. Det är inte så lätt att uppnå vissa värden och mål som det framställs, menar hon.
– Vi ska vända på varje sten och bidra så mycket vi kan för att hitta vad som hindrar offentliga aktörer från att nyttja digitaliseringen fullt ut.
”Bidrar med stor samhällsnytta”
Under sina 20 år som digitaliseringsforskare har Katarina Gidlund aldrig sett fram emot ett projekt lika mycket som nu. Behovsägarna är också helt med på noterna och finansierar hälften. Gidlund beskriver kommunerna och regionen som modiga och kloka för att de vågar blotta sig och låta doktorander komma in under skinnet på dem.
– De bidrar med stor samhällsnytta.
Hur ska ni göra för att inte ”trampa folk på tårna”?
– Det är sant att många digitaliseringsprojekt bedrivs av eldsjälar, och att de är ganska ensamma. Vi är inte ute efter att hänga ut någon, och relationsbyggande är en viktig del av all forskning. Jag tror snarare att de flesta inblandade kommer känna lättnad över att deras område hamnar i strålkastarljuset, säger Katarina Gidlund.