Innan Eivor drabbades av sin demenssjukdom levde hon ett fysiskt aktivt liv. När hon flyttade till demensboendet August Jansgården i Hallstavik i norra Roslagen gjorde personalen allt för att hon skulle kunna fortsätta sina promenader.
– Vi planerade in promenader, men det blev inte så ofta som Eivor önskade. Hon kände sig inte fri och blev frustrerad. Hon ville kunna gå ut så ofta hon själv ville, på egen hand och enligt sina egna önskemål, säger Eva Jansson, sjuksköterska på August Jansgården.
Gården drivs av Tiohundra, ett samarbete mellan Stockholms läns landsting och Norrtälje kommun, som har allt från akutsjukhus till hemtjänst.
Följer på surfplatta
För att Eivor skulle kunna röra sig fritt fattade personalen och anhöriga beslutet att testa GPS-teknik. GPS-sändaren sitter i ett armbandsur eller kan placeras på rullatorn.
När Eivor lämnar boendet ljuder en signal och personalen kan följa promenadvägen med hjälp av en surfplatta.
– Nu vet vi var Eivor går och kan möta upp henne ute i samhället om det behövs, utan att hon känner sig förföljd, säger Eva Jansson.
Förbättrad hälsa
De anhöriga, liksom personalen, ser stora vinster – Eivor har blivit mindre orolig, samtidigt som hon sover bättre och har förbättrat sin hälsa. Satsningen har medfört en ökad trygghet för Eivor, för hennes anhöriga och för personalen.
– Det här är ett mycket bra exempel på hur digital innovation förenat med personcentrerad omvårdnad kan göra verklig skillnad för våra patienter och brukare. Och som så ofta kommer idén och initiativet från medarbetarna själva – som ser vad som behövs för att förbättra vardagen för sina boende, säger Tiohundras vd Peter Graf.