2023 var det dödligaste arbetsåret på år. Bara i december dog elva personer på jobbet. I mitten av december höll arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) en presskonferens där de beskrev varje dödsolycka som ett misslyckande.
Dödligaste arbetsåret på år – ”omöjligt att inspektera fram säkerhet”
Arbetsmiljö Förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Arbetsmiljöverket avgör nu hur de ska göra fler oanmälda inspektioner. Men enbart inspektioner kommer inte att bryta den negativa trenden, säger myndighetens vikarierande generaldirektör.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Den senaste veckans fruktansvärda händelser visar att vi måste se över hur den här negativa trenden kan brytas, sade Johan Pehrson.
Parallellt med att regeringen började föra diskussioner om vad som rent konkret kan göras för att se till att olyckor inte sker igen beslutades att Arbetsmiljöverket ska göra fler fysiska oanmälda inspektioner på arbetsplatser.
Inte klart hur Arbetsmiljöverket ska göra
Oftast gör Arbetsmiljöverket oanmälda inspektioner där de misstänker att människor jobbar utan arbetstillstånd, men det kan också handla om att arbetsgivare misstänks bryta mot regler mot arbetsmiljö eller inte betalar skatter och avgifter.
Enligt Eva Nilsson, chefsjurist och vikarierande generaldirektör på Arbetsmiljöverket, är det inte klart när myndigheten ska börja utföra fler inspektioner.
– Vi är mitt uppe i vår planering och sätter vår budget, så vi har inget svar ännu, säger hon till Kvalitetsmagasinet.
På Arbetsmiljöverkets webbsida står det att ”många av de dödliga händelserna skulle kunna ha förhindrats om rätt information, säkerhetsåtgärder och kunskap funnits”. Kort sagt är systematiskt förebyggande arbetsmiljöarbete avgörande.
– Förutom inspektion handlar det om att skapa kännedom och kunskap om alla regler som gäller, för arbetstagare, och allra mest för arbetsgivare som bär det yttersta ansvaret.
Betyder antalet dödsolyckor att ni inte har lyckats förmedla den kunskapen?
– Det tycker jag inte alls. Det är ett stort fokus för oss. Det pågår hela tiden. Men det är såklart en utmaning. Där jobbar vi med våra författningar. Vi digitaliseras och tillgängliggör vårt material så att man lätt ska kunna hitta material samt få kontakt med myndigheten, säger Eva Nilsson.
Den vikarierande generaldirektören Håkan Olsson har sagt att ”vi aldrig kommer kunna inspektera oss till en helt säker arbetsmiljö på svenska arbetsplatser”. Hur ser du på det uppdrag ni fått av regeringen?
– Det stämmer att det är helt omöjligt att genom inspektion försäkra sig om att vi får en helt säker arbetsmiljö.
Slår ihop myndigheter för att spara pengar
Regeringen skjuter inte till ytterligare resurser för inspektionerna, men i regeringens budgetproposition finns ett extra anslag på 40 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket, sade Johan Pehrson under presskonferensen i december. Samtidigt vill regeringen slå ihop Myndigheten för arbetsmiljökunskap med Arbetsmiljöverket för att effektivisera och spara pengar.
Kommer ert anslag att räcka?
– Vi är mitt uppe i vår planering för verksamhetsåren 2024 och 2025. Med anledning av det som hänt måste vi bestämma vad vi ska göra, vilka verksamhetsområden vi ska titta närmare på och vilka resurser vi ska tillsätta. Det är viktigt och har alltid varit viktigt att prioritera rätt så att vi finns där vi bäst behövs. Vi jobbar alltid för det, säger Eva Nilsson.