Flera undersökningar har på senare tid tecknat en ljus bild av nyföretagandet under pandemin. Det samma gäller de siffror som nu kommer från försäkringsbolaget If och som bygger på en bearbetning som myndigheten Tillväxtanalys gjort utifrån SCB:s företagsregister.
Entreprenörsandan har spirat under pandemin
Företagande
Mot alla odds har entreprenörsandan spirat som aldrig förr under pandemin. Det senaste året registrerades rekordmånga företag i landet. Och en förklaring ligger i just pandemirestriktionerna.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Sammanställningen visar på ett rekordstort nyföretagande det senaste året. Under perioden juli 2020 till och med juni 2021 startades 78 887 nya företag i landet – en ökning med 18 procent jämfört med samma period året innan och den högsta årssiffran på över tio år.
Bara under första kvartalet i år startades 22 386 nya företag – fler är något kvartal sedan 2010.
Flera förklaringar
Frida Lagergren, ansvarig för företagsförsäkringar på If, pekar på flera viktiga förklaringar till den rekordstora ökningen.
– En viktig förklaring är troligen att kravet för aktiekapital för att kunna starta ett aktiebolag sänktes från 50 000 till 25 000 kronor i januari 2020, säger hon.
Men även pandemirestriktionerna har bidragit och fått många att göra slag i saken med sina företagsplaner, menar hon.
– Minskad tid till sociala aktiviteter och möjlighet att fördela sin arbetstid annorlunda kan ha bidragit. Vi har till exempel noterat att flera av våra mindre företagskunder utökat eller lagt om sin verksamhet och blivit mer av mångsysslare. Det ska bli spännande att följa utvecklingen framåt är samhället nu öppnat upp, säger Frida Lagergren.
Handel ökar mest
Några branscher sticker särskilt ut i statistiken. Flest nya företag har startats inom handel. Under året startades 12 194 nya handelsföretag, vilket är en ökning med 42 procent.
Även inom jordbruk, skogsbruk och fiske samt förlag, radio, tv, film och telekommunikation ökade nyföretagandet. Transport och magasinering samt reklam växer också kraftigt, men från låga nivåer.
Inom kultur-, nöjes- och fritidsbranschen minskade däremot antalet nystartade företag med 9 procent. Hotell och restaurang verkar heller inte tagit fart än, noterar Frida Lagergren.
– Men det är så klart branscher som vi hoppas ska vända utvecklingen framåt i takt med att samhället nu öppnat upp, säger hon.
Så här mycket ökade nyföretagandet i olika län under juli 2020 – juni 2021.
- Södermanland 26 %
- Värmland 26 %
- Kronoberg 22 %
- Dalarna 22 %
- Skåne 22 %
- Blekinge 21 %
- Uppsala 20 %
- Jönköping 19 %
- Gävleborg 19 %
- Västra Götaland 19 %
- Halland 18 %
- Västmanland 18 %
- Stockholm 16 %
- Västernorrland 16 %
- Östergötland 15 %
- Kalmar 15 %
- Norrbotten 11 %
- Örebro 11 %
- Västerbotten 9 %
- Gotland 6 %
- Jämtland 4 %