Fikapaus med tyngd

I skrivande stund, klockan kvart i tre en fredag, håller verksamheten på redaktionen på att så långsamt tappa fart. Samtalen runt om i redaktionslokalerna är något livligare än vanligt och det hörs många skratt. Och alla väntar på den sista fikapausen i veckan då det kommer att serveras något gott.

Varför tar jag då upp en sådan sak som en fikapaus i denna spalt. Ja, det är därför att fikapauserna är mycket viktigare än man kan tror. Den är både en social ventil och en möjlighet att koppla av några minuter i ett allt mer stressat arbetsliv. Dessutom är stämningen under en fikapaus en bra temperaturmätare hur personalen mår. Därför är det av yttersta vikt att ledningen ser till att det inte slarvas med fikapauserna och själv deltar som gott exempel.

Tyvärr verkar allt fler anställda slarva allt mer med att ta fikapaus. En undersökning visar att 18 procent av svenskarna aldrig tar fikapaus och att 56 procent bara tar paus i fem till tio minuter. Det är alarmerande siffror då pausen är ett bra sett att motverka stress, samtidigt som det informella snacket fungerar som en viktig informationskanal om vad som händer i verksamheten.

En intressant iakttagelse är att möten i en verksamhet spelar mycket stor roll. På läkargruppen i Örebro, som är ett av de företag som erhållit Utmärkelsen Svensk Kvalitet, talar man om ”management by walking around”. Det innebär att ledningen rör sig ute i verksamheten och direkt tar upp saker som kommer upp till ytan. Förmodligen spelar fikapauserna också här en viktig roll.

Slutligen känns det glädjande att kunna ta del av den fina serie om kvalitetsgurun Juran som Luleå Tekniska Universitet hjälpt oss med. Juran fyller 100 år i år och är fortfarande aktiv på kvalitetsområdet och sänder faktiskt en personlig hälsning till våra läsare.

Nog om detta, nu måste jag gå och fika med mina medarbetare!

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.