Mitt första besök på Kvalitetsmässan 2011 blev en liten besvikelse. Jag hade arbetat som kvalitets- och miljöansvarig en längre tid och precis börjat som projektledare för Sis Kvalitetsledningskommitté. Såg fram emot att få lära mycket nytt om kvalitetsledning och att få diskutera ledningssystem utifrån Iso 9001.
På mässan stod offentlig verksamhet i fokus och massor av intressanta föredrag hölls, men Iso 9001 var det inte många som kände till. Lednings(verksamhets)system diskuterades inte överhuvudtaget. Visst pratades det om målstyrning, Lean och generellt förbättringsarbete (vilket naturligtvis är delar av ett ledningssystem), men det var också allt.
Sedan dess har jag förstått att kvalitetsarbete inte alltid är synonymt med ett kvalitetsledningssystem, framför allt inom offentlig sektor. För mig är detta mer än märkligt. Basen för kvalitetsarbetet är ju ett verksamhetsanpassat ledningssystem, med bland annat omvärldsbevakning, identifiering och kommunikation med relevanta intressenter och riskbaserat tankesätt som grund. Där tydliggörs hur man vill arbeta, som ett stöd för medarbetarna att göra rätt saker, på rätt sätt, med rätt mängd resurser.
Alla verkar dock ha ett ”systematiskt kvalitetsarbete” på plats (sök på internet så får ni cirka 250 000 träffar), med massa mål, mätningar och uppföljningar. Det blir säkerligen en hel del förbättringar därigenom, men arbetar man effektivt och smart? Förstår man sin verklighet? Har man en tydlig organisation där alla vet vem som gör vad, med tydliga ansvar och befogenheter?
Alla är vi överens om att kommuner, landsting och regioner ska tillhandahålla högsta möjliga kvalitet i tjänsterna till lägsta möjliga kostnad. Idag råder dock stora skillnader gällande kvalitet och kostnader både inom och mellan dessa organisationer.
Men jag tycker mig se en positiv förändring. Sis stod som utställare på senaste Kvalitetsmässan (2015) och till min glädje var många kommuner och regioner framme och frågade om Iso 9001. Sundbybergs kommun, där jag bor, har sedan flera år tillbaks ett Iso 9001-certifikat för äldreomsorgen och Uppsala kommun, som deltar i Sis Kvalitetsledningskommitté, har Iso 9001-certifierat vissa delar av sin verksamhet. Till min glädje är de inte ensamma.
Det händer positiva saker i vår omvärld också. Just nu revideras den tre år gamla ISO 18091 Riktlinjer för tillämpning av ISO 9001:2008 i kommuner, landsting och regioner (kontakta mig om du/ni vill delta – Sis behöver fler svenska deltagare) och om ett år kommer en helt ny ”Iso 9001” för utbildningsorgan, ISO 21001 Management systems for educational organizations – Requirements with guidance for use.
Jag hoppas och tror att fler och fler organisationer inom offentlig verksamhet inser fördelarna med att ha ett ledningssystem på plats. Är man smart tar man råd från Iso 9001 när man bygger sitt ledningssystem, en slags checklista med allt som ska vara med i ett riktigt bra kvalitetsledningssystem. Och glöm inte att medarbetarna måste få vara delaktiga i arbetet för att det ska bli riktigt bra.
Tina Bohlin, projektledare på det svenska standardiseringsinstitutet, Sis.