Föräldraföreläsningar ska minska väntetider

Drygt hälften av de barn som kommer till barnakuten på Akademiska sjukhuset skulle kunna behandlas på vårdcentral eller närakut. Nu införs en ny prioriteringsmodell och föräldraföreläsningar för att minska väntetiderna.

Med start den 1 oktober arrangerar barnakuten tre öppna förelsäningra för barnföräldrar. Rubriken är Vad är vanligt och vad är farligt? Syftet är att föräldrarna ska få ökad kunskap om vanliga småbarnsproblem och därmed bli mer uppmärksamma på när de söka akutsjukvård.

Målet är att de barn som verkligen behöver akutsjukvård ska få det snabbare. Barnakuten på Akademiska inför också ett mer systematiskt arbete med bedömningsmetoden triage som innebär en enklare och säkrare prioritering av de som är svårast sjuka och behöver specialiserad vård.

Att många som skulle kunna få vård inom primärvården eller på närakuten söker vård på akuten, leder till längre väntetider. Hittills i år har väntetiden varit i genomsnitt två timmar och 50 minuter. Cirka 70 procent av barnen är färdigbehandlade inom fyra timmar, men målet är 90 procent.

– Vår ambition är att de svårast sjuka ska få snabbare tillsyn och slippa lång väntan, men också att ett tydligare triagesystem ska underlätta för personalen att fokusera på de svåraste fallen, säger Johan Kaarme, chef för barnakuten.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.