En del medarbetare jublar över det nya arbetssättet vissa dagar och protesterar andra dagar. Medan det flyter på i den ena gruppen kan det skava i den andra. Det här ställer nya krav på chefer och ledare. Men på vilket sätt stöd behövs och hur det kan genomföras är frågeställningar som förändringskonsulter arbetar med.
Förändringsledning efter pandemin – nu krävs kulturförflyttning
Förändringsledning
Återgång till kontoret. Men hur blir det då? Pandemin har förändrat arbetslivet i grunden. Nu krävs en kulturförflyttning – att få med alla medarbetare med både hjärna och hjärta.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– På vilket sätt säkerställer vi att medarbetare ges förutsättningar att förstå varför alla dessa förändringar sker, ges möjlighet att se på vilket sätt det gör vars och ens arbetsdag bättre, lära sig allt det nya, genomföra allt det nya? säger Ulrika L Oskarsson chefsstrateg på MUM Consulting.
Kontoret en mötesplats
Pandemin tvingade som bekant fram enorma förändringar våra arbetssätt. Efter en lång tid av enbart distansarbete ska medarbetare, på många företag, ställa om från traditionella arbetssätt till agila, hybridjobba, ibland hemma ibland på kontoret. På kontoret sker ombyggnader då många går till aktivitetsbaserade arbetsplatser.
En del talar om att kontoren snarare kommer att bli mötesplatser, medan vi kommer fortsätta att göra fokuserat jobb hemma. Då behöver vi hitta sätt att delegera ansvar på distans, inte bara som nödlösning utan som ett hållbart arbetssätt.
Tar tid att anpassas
– För att få det att lyckas i det långa loppet behövs djup respekt och förståelse för hur människor fungerar. Vi är inte snabbt omprogrammeringsbara, utan behöver tid för att anpassa oss och finna oss till rätta i nya arbetssätt, säger Ulrika L Oskarsson. Vi brukar kalla det kulturförflyttning, att få med alla medarbetare med både hjärna och hjärta.