Företagen slarvar med mobilsäkerheten

Hälften av alla svenskar som har företagsinformation i mobilen saknar vettigt skydd mot informationsstöld. En stor majoritet av företagen har inte ens en säkerhetspolicy kring telefonerna.

Företagen slarvar med mobilsäkerheten

Att det slarvas en hel del kring informationssäkerheten i mobila enheter som telefoner och surfplattor borde inte komma som någon direkt överraskning för de flesta it- och telefoniansvariga. Hur utbrett slarvet är visar en ny undersökning som TNS SIFO gjort på uppdrag av Telia.

Enligt dem har var fjärde anställd i Sverige idag tillgång till jobbmail eller annan företagsrelaterad information i sin mobiltelefon. Det innebär att över en miljon svenskar bär med sig information som troligen inte är tänkt för spridning utanför organisationen. Ändå är det 52 procent av dem som på sin höjd har telefonen skyddad med pin-kod. Bara lite fler än var tionde har möjlighet att radera innehållet i telefonen på distans och kryptering eller lösenordsskydd av dokument är ännu ovanligare.

Vanligt med mobiler på vift

Att det inte behövs några avancerade hackerattacker för att viktig information ska komma på avvägar är lätt att konstatera, statistisk sett har en halv miljon av svenskarna någon gång tappat bort eller blivit bestulen på sin mobiltelefon. Nästan varannan person i undersökningen som har jobbrelaterad information i mobilen oroar sig över att den ska komma i orätta händer. Om det är samma personer som har ett dåligt skydd låter vi vara osagt.

– Företagsledningar och it-ansvariga måste ta mobilsäkerheten på större allvar, både när det gäller borttappade mobiler och externa attacker mot smarta mobiler. En pin-kod ger i princip inget skydd för informationen på själva telefonen, eftersom det enkelt kan bytas ut, säger Jessica Levin, ansvarig för mobila företagstjänster på Telia.

Bristande policyarbete

En bra början är att se till att det finns en säkerhetspolicy kring mobilerna och att de anställda vet vad den innehåller. Tyvärr visar Telias undersökning att det är ännu sämre ställt på detta område än när det kommer till den faktiska säkerheten. Hela 77 procent av de tillfrågade uppgav nämligen att deras arbetsgivare inte har, eller att de i vart fall inte känner till, någon säkerhetspolicy.

I undersökningen som genomfördes under februari 2011 medverkade 1012 personer.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.