Sju år att hämta sig ekonomiskt från uppsägning

RAPPORT Statliga forskningsinstitutet IFAU visar i ny forskning att skadorna av att förlora jobbet är mer kortsiktiga än man tidigare trott.

Sju år att hämta sig ekonomiskt från uppsägning
Foto: Adobe Stock

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, presenterar en ny rapport på sin hemsida. Där skriver Jonas Cederlöf, forskare i nationalekonomi och författare till rapporten, att arbetstagare som blivit uppsagda och förlorat jobbet har ”lägre inkomster åren efter uppsägningen, men efter sju år har inkomsterna återhämtat sig helt och de uppsagda tjänar lika mycket som jämförbara tidigare kollegor som inte sades upp”.

– Även om sju år är en rätt lång tid är det betydligt kortare än resten av ett helt arbetsliv som tidigare forskning indikerar, säger Jonas Cederlöf i ett pressmeddelande.

Det som skiljer den nya forskningen från tidigare är att nu har även uppsagda från mindre omfattande varsel tagits med. I rapporten visas att en avgörande faktor för inkomstförlustens längd är hur stort varslet är.

– De som friställs vid stora uppsägningar kan drabbas av stora inkomstförluster under en lång tid, men de som blivit av med jobbet vid en mindre uppsägning återhämtar sig snabbare. Skillnaderna i långsiktiga utfall mellan stora och små varsel beror troligen på att den lokala arbetsmarknaden påverkas mer negativt när många sägs upp.

I den här forskningen har data samlats in om individer på företag som varslat minst fem arbetstagare om uppsägning mellan 2005–2015.


Läs rapporten här.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.