I framtiden behöver kontoret locka medarbetarna

Arbetsmiljö Inspirerande kontorsmiljöer som attraherar medarbetare är avgörande för framgång på arbetsmarknaden de kommande 20 åren. Det menade fyra experter på arbetsplatsdesign under ett samtal på Stockholm Design Week i februari.

I framtiden behöver kontoret locka medarbetarna

Särskilt för de yngre generationerna kommer det att vara viktigt att arbetsgivaren sätter värde på samma frågor som har betydelse för dem själva. I framtiden kommer det att återspeglas i arbetsmiljön och kontorsmöbler, säger den brittiska industridesignern Michael Young.

Locka tillbaka medarbetarna

Sofia Stenvall, Faciliteties manager på mjukvaruföretaget Oracle, menar att en attraktiv arbetsplats är avgörande för företagskulturen.

– När de flesta anställda arbetar hemifrån, är det svårt att bygga en stark företagskultur. Så i framtiden kommer vi att behöva locka tillbaka den anställda till arbetsplatsen och då är kontorsmiljön ganska avgörande.

Tekniska framsteg kommer att integreras i kontorsmöbler och företag behöver ha en strategi för att ta hänsyn till förändringarna, menar experterna.

– Ett vinnande koncept är att 10 procent av kontorsmöblerna bör ändras eller ersättas varje år för att bättre tillgodose kundens och medarbetarnas behov, säger expert Henrik Eriksson, direktör för arbetsplatsstrategier och hyresrådgivning på fastighetsbolaget Vasakronan.

Arbetsplats för engagemang

Samtalet ordnades av kontorsmöbelföretaget Steelcase som gjort undersökningen ”The Steelcase Global Report: Engagement and the Global Workplace”. I den visas att ju mer nöjda människor är med sin arbetsplats, desto större är sannolikheten att de är engagerade och nöjda på jobbet.

Johanna Munck af Rosenschöld, chef för design på arkitektbyrån Tengbom, menar att det är viktigt att bli inspirerad på kontoret, särskilt om du har ett kreativt yrke.

– Många tror att mer lekfullt utformade kontor inte tillåter anställda att få så mycket gjort, men det är ett missförstånd. Däremot måste områdena för lekfullhet integreras med eftertanke i miljön och balansera med lösningar som ger fokus, lugn och koncentration liksom lagarbete.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.