Gemenskap avgör jobbattityden

Arbetsmiljö Gemenskap är den starkaste kraften för om vi ska gilla eller avsky jobbet. Men vi behöver påminnas om att vi är varandras arbetsmiljö.

På konferensen Gilla jobbet pratade psykologerna Mats Lekander och Per Naroskin om vad som ligger till grund för att trivas på sitt arbete.

– Ofta delar vi upp jobbtillvaron i mjuka och hårda värden, som att de är två separata saker. Men gemenskap är den största kraften för att gilla eller avsky jobbet och därmed den största kraften för att göra ett bra jobb, säger Per Naroskin.

Mats Lekander berättar att det är självklart att vi är varandras arbetsmiljö, men att det är något vi behöver påminna oss om då och då. Människan är en social varelse och ofta använder vi icke-verbala system för att se och känna in hur andra mår.

– Vi simulerar även andras känslotillstånd i våra egna nätverk i hjärnan. Ser vi smärta aktiveras smärta, vi lever oss in i andras känslor. Vi är också otroligt inställda på att leta faktorer för att se vilka vi är och vilka grupper vi tillhör. Vi-känsla är viktigt, men det får inte vara på någons bekostnad, säger han.

Per Naroskin tillägger att ett sätt för att skapa gemenskap är att skratta åt samma saker, men det gäller att veta om man skrattar med eller skrattar åt och reflekterar över humor. Jargonghumor tipsar de som ett verktyg för att ha kul på jobbet men det gäller att akta sig för att utesluta exempelvis nyanställda som inte varit med i gemenskapen tidigare och därför inte har samma preferenser.

– Vi lever i en tid där vi går in och ut i sociala grupper. Förut pratade man om social kompetens hos enskilda människor, men vi borde prata om det som grupp, säger Per Naroskin.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste