”Tänk om vi inte har muskler att hålla oss kvar?”

LEDARE Hur skapar man ett klimat där innovationer och inte minst kvalitetskulturen trivs och växer sig starkare? Det är några av de saker vi sätter fokus på i nya numret av Kvalitetsmagasinet, skriver chefredaktör Yasemin Bayramoglu.

”Tänk om vi inte har muskler att hålla oss kvar?”
Yasemin Bayramoglu

»DET KOMMER ALDRIG gå så långsamt som i dag!« Du har säkert hört det sägas massor av gånger, precis som jag. Och inte sällan av personer som gärna titulerar sig futurister.

Tanken får mig att tänka på karusellen som bara snurrar fortare och fortare. Tänk om man flyger av i farten? För att inte göra det är det förstås viktigt att förstå hur vi faktiskt påverkas av farten och se till att vi har muskler nog att hålla oss kvar ombord.

Men det räcker inte med att krampaktigt hålla i sig, utan om att innovera och ständigt förbättra, så att man helt enkelt får en säkrare plats i den där karusellen. Det är temat i det här numret av Kvalitetsmagasinet.

Hur skapar man en organisation som främjar innovationer? Leo Olsson har intervjuat bland annat Läkare utan gränser, vars kärnverksamhet hela tiden flyttas och måste »uppfinnas« på nytt på nya platser i världen. Här berättar de om hur deras innovationsenhet jobbar systematiskt. Temat börjar på sidan 22.

Själv har jag intervjuat Niklas Hedin, vars bolag Centiro nyligen fick ta emot SIQ:s pris Svensk Kvalitet ur handelsministerns hand. Han har skapat en vinnande kvalitetskultur. Den yttrar sig inte bara i en oerhört stark tillväxt utan också i att de år efter år hamnar på topplistan bland landets bästa arbetsgivare. Niklas Hedin ifrågasätter en del »sanningar« på ett spännande sätt. Läs om det på sidan 16.

I vilken mån har pandemin påverkat rekryteringsprocesserna? Den frågan ställer Malin Eijde till rekryteringsproffset Nils Hallén. Han menar att det finns en risk att man rekryterar den som är bäst på att söka jobb. Därför behövs ett nytänk. Läs om det på sidan 56.

Här på Kvalitetsmagasinet har vi fullt upp med rekryteringar också. Väldigt rutinerade journalisten Malin Eijde började på förlaget för en dryg månad sedan när den här tidningen kommer ut. Varmt välkommen ombord, Malin!

Dessutom pågår en rekryteringsprocess för att hitta min ersättare, då jag valt att gå vidare till ett annat jobb efter sommaren. Vem efterträdaren blir är inte klart i skrivande stund. Men att hon/han kommer att få ett spännande jobb, det är helt klart!

Jag är otroligt glad över att jag fick chansen att lära känna ett för mig i vissa delar ganska okänt område under den här tiden. Jag kommer definitivt att ta med mig kvalitetstänket till min nya arbetsplats. Så stort tack för den här tiden – och glad sommar, när den nu kommer!

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.