
Enligt Göteborgs stads budget ska social hänsyn tas med i upphandlingar, vilket även innefattar genusteoretisk kompetens. Det innebär att en leverantör ska ha utbildning i genusteori, genusvetenskap eller ha genomfört projekt som genomsyrats av ett genusperspektiv.
I den upphandling av verksamhets- och organisationskonsulter som nu är ute, finns det därför med en skrivning om att genuskompetens kan finnas med som ett tilldelningskriterium vid en förnyad konkurrensutsättning (FKU). Det innebär att genuskunskap inte är ett krav för att bli leverantör inom ramavtalet, men att en verksamhet inom Göteborgs stad kan använda detta som ett skall-krav vid behov i den enskilda FKU:n.
– Detta är nytt även för oss, och det här är en av de första upphandlingar vi genomför där möjligheten till att ställa krav på genuskompetens finns med, berättar Helena Sagvall, vid Upphandlingsbolaget för Göteborgs Stad.
Hon konstaterar att det kan vara svårt att ställa detta krav fullt ut eftersom det i så fall skulle begränsa utbudet av leverantörer, men poängterar att det är ett sätt att öka trycket på genusfrågorna.
– Vilken effekt det får i praktiken ser vi nog först om ett par år. Men det ska verkligen blir intressant att se om verksamheter väljer att använda sig av den här möjlgheten och vad det i så fall ger, säger Helena Sagvall.
Den här nyheten är ett resultat av ett läsartips inskickat från vår hemsida. Om du har information som du tycker att vi borde skriva om, använd formuläret på sajten eller mejla oss på info@kvalitetsmagasinet.se.