Arbetsmiljöbyråns workshop tog avstamp i en framtidsstudie som undersökt hur gröna jobb kan utvecklas och vilka arbetsmiljöproblem de kan innebära. Syftet är att arbetet ska ge beslutsfattare verktyg för att även det gröna arbetslivet ska vara friskt.
Mäter damm
Sverige var inte med i workshopen som nämns ovan men har haft gröna jobb under lupp i många år. Jens Åhman, enhetschef för toxikologisk riskbedömning på Arbetsmiljöverket, berättar att de bedriver kontinuerlig omvärldsbevakning där expansion av miljösektorn är en stor del. Två sektorer har utkristalliserats som särskilt intressanta ur ett svenskt perspektiv: elektronikåtervinning och biobränsle. Och det är riskinsikt, kunskapsarbete och inspektion som man jobbar med och som har mynnat ut i bland annat kunskapsskrifter och informationskampanjer.
– Gällande biobränsle har vi i år avslutat ett projekt där vi mätt damm i anläggningar med biobränslehantering för att se vad de anställda utsätts för, berättar Jens Åhman. Vi följer upp signaler vi får och ser på framtida risker. Vårt existerande regelverk täcker väl även de nya risker vi har sett inom sektorn gröna jobb.
Positiv omställning
Men att gröna jobb skulle sätta arbetsmiljön på spel anser inte Jens Åhman. Han menar att begreppet gröna jobb håller på att suddas ut, att det snart inte finns ickegröna jobb och att omställningen är positiv då vi går bort från gamla faror, exempelvis att användningen av ämnen som bly, kadmium och kvicksilver långsiktigt minskar.
En stor del av Arbetsmiljöverkets arbete är också att göra arbetsgivare och aktörer varse om risker och att informera om utvecklingen och vad den kan innebära. Kunskapssammanställningarna finns öppet på myndighetens hemsida och de jobbar med information gentemot företag och branschorganisationer.
”Kommer gå smidigt”
Jens Åhmans tips till arbetsgivare i gröna sektorer är detsamma som till alla arbetsgivare – bedriv ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete. Då identifieras nya risker automatiskt. Oerfarna arbetsgivare och arbetstagare och låg medvetenhet om arbetsmiljöfrågor menar han alltid är en risk i snabbt expanderade branscher.
– Vi fortsätter att titta på utvecklingen och arbeta med aktiv omvärldsspaning men majoriteten av de risker vi kommer att se är gamla kända sedan tidigare. Jag tror att den expansionen av gröna jobb kommer att gå smidigt.