Ha roligt på jobbet!

Avskaffa jantelagen! Det är rektor Siw Wallins råd till alla chefer som vill ha kreativa och glada medarbetare. Själv har hon nyligen blivit utsedd till årets chef. Den utmärkelsen fick hon för sitt må bra–ledarskap och för att ha fått Fruängens skola på fötter.

Siw Wallin kommer inrusande på Fruängens skolas rektorsexpedition.

– Välkommen, kan du vänta två minuter så ska jag bara andas ut.

Det är terminstart, för en rektor som julafton för tomten, fullt upp helt enkelt. På skolgården springer ettakluttarna omkring med gula kepsar där det står skolstart och rektorn själv har precis varit runt i klasserna för att hälsa alla välkomna.

Siw Wallin började på Fruängens skola för nästan exakt två år sedan. Då var hon inhyrd chef, skolan var sliten och nedgången, rektorerna hade avlöst varandra och Siw Wallin hade skrivit kontrakt på ett halvår.

– Från början hade jag inte tänkt stanna, men så hände någonting, jag kände att här har jag en uppgift att fylla och stödet från personalen var starkt, så jag blev kvar.

Ökad trivsel

Det är inget som Siw Wallin eller Fruängens skola ångrat. Sen rektorn började har trivseln bland eleverna ökat, barnen äter bättre, mobbingtalen har minskat och skolan har ett av Sveriges lägsta sjuktal. Ombyggationer av de slitna lokalerna pågår för fullt. Trapphusen har målats med vackra ränder och på skolgården utanför Siw Wallins rum bullrar traktorerna. Skolgården ska byggas om och göras mer lekvänlig och mindre grå.

– Sen jag blev årets chef vill människor gärna ha en framgångsformel från mig. Egentligen har jag inte gjort några svåra saker utan min utgångspunkt i arbetet är så grundläggande som att eleverna och lärarna på skolan ska må bra. Det ska vara roligt att gå hit, säger Siw Wallin.

Må bra

Öppenhet, trygghet, att någon lyssnar, att verkställa, inte bara prata, att avskaffa jantelagen. Det är grundläggande aspekter i Siw Wallins må bra–ledarskap. Särskilt att få bort jante, att hitta en anda av växande där det som är bra lyfts fram, att exempelvis se den lärare som hjälpt en elev, arbetat med skolans hälsa eller vågat berätta om sina personliga kompetenser.

– Alla människor har otroligt mycket att ge, både elever och lärare och det gäller att skapa ett klimat där människors positiva egenskaper lyfts fram, där man ser varandra och känner sig trygg, menar Siw Wallin.

Men hon är noga med att betona att förändringar tar tid, att en chef måste förankra och vänta in.

– En verksamhetsförändring kan inte gå för snabbt. Det är lätt att bli otålig och hoppa över ett led eller några människor. Då går man på pumpen på en gång. Det gäller att få personalen med sig och inte mot sig. Med personalen i ryggen kan man lyfta berg.

En bra chef

650 elever mellan sex till sexton år och 140 lärare med olika bakgrund. Det är en stor verksamhet Siw Wallin basar över och det skulle vara lätt att fastna bakom travar av statistiska uppgifter, ekonomiska rapporter och verksamhetsplaner, men så vill inte Siw Wallin ha det.

– Jag har valt att anställa två biträdande rektorer, en ekonom och en administrativ chef och jag är noga med att delegera vidare och istället vara ute i verksamheten och träffa elever och lärare. En rektors uppgift är att ingjuta mod och att ha förmåga att se både mikro och makro, den stora organisationen så väl som varje elev och då går det inte att gömma sig på kontoret bakom travar av pappershögar.

Ett bra ledarskap. Det är enligt Siw Wallin att skapa en positiv arbetsanda, att vara modig och våga ta svåra beslut och tuffa samtal. Det är att vara lyhörd, lyssna på medarbetarna och att se hela människorna, inte bara yrkesrollen. Det är att få sina medarbetare att växa genom att våga delegera och lämna över.

– Ibland känner jag mig som en trädgårdsmästare i mitt chefande, säger Siw Wallin och skrattar.

Att räcka till

Men för att kunna vara en bra chef gäller det att må bra och ta hand om sig själv. En skola behöver en hälsosam, stark och glad rektor och det sista en chef kan göra avkall på är den egna personliga utvecklingen. Det drabbar hela verksamheten. Därför ser Siw Wallin till att gå ifrån när krafterna tryter, hoppa över ett möte istället för att bidra till ett dåligt sådant och hon går på handledning för att få vägledning i arbetet.

Det knackar på dörren. Det är klass 1c som går sin första vecka på skolan och vill komma och titta var rektorn sitter. Precis som hon besöker deras klassrum vill de veta var rektorn håller hus. Siw Wallin visar sin dator, sin telefon och en tavla som bildläraren gjorde till henne när hon blev årets chef.

– Här är jag balanserande på en gungbräda. På ena sidan sitter elever och lärare och på andra sidan sitter staten och kommunen och alla som styr och ställer. Jag står i mitten och ska få det hela att gå ihop.

Fakta

Fakta Siw Wallin

Ålder: 57 år

Bor: Stockholm.

Arbetar: Rektor på Fruängens skola i Stockholm

Karriär : Lärare i grunden men har även jobbat med fackliga frågor för lärarförbundet. Tog sitt första chefsjobb 1983, då som studierektor för vuxenundervisningen på MariaVux i Stockholm. Sedan dess har Siw Wallin varit personalutvecklare och barn– och ungdomschef i ett flertal kommuner. Hon har gärna bytt jobb med jämna mellanrum för att få nya utmaningar och prova ledarskap på olika nivåer.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.