Han bygger starka team av individualister

Ledarskap Rikard Grip, numera generalsekreterare för skidskytteförbundet, har gjort sig känd för sin förmåga att bygga framgångsrika team. Den stora utmaningen är att skapa en helhet av en grupp tävlingsinriktade individualister, menar han.

Han bygger starka team av individualister
Rikard Grip, generalsekreterare för skidskytteförbundet.

Rikard Grip är ett välkänt namn i idrottssverige. Mellan åren 2010 och 2019 var han förbundskapten för svenska landslaget i längdskidor och utsågs 2020 till generalsekreterare i skidskytteförbundet. 2015 korades han till Årets ledare vid Idrottsgalan, mycket tack vare sin förmåga att skapa framgångsrika team.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det som skiljer oss ledare från de aktiva är att de aktiva har sin ”prime time” under en begränsad tid. Då gäller det att vara dedikerad för sitt jobb till hundra procent med stöttning från oss ledare, säger han.

Inte alla aktiva har dock förmågan att direkt kunna klättra upp till den yttersta eliten. För de allra flesta krävs hårt jobb för att steg för steg kunna ta sig till toppen.

– Då gäller det att sätta upp en målsättning, upprätta delmål längs vägen och en formulera en tydlig strategi för att veta vart man ska, säger han.

Medaljrekord i OS

Under Rikard Grips ledning noterade svenska längdlandslaget stora framgångar. I till exempel OS i Sotji 2014 blev det medaljrekord med två guld, fem silver och fyra brons. Och en del av förklaringen ligger i just teambildningen, enligt Rikard Grip.

Även om ett landslag består av en grupp tävlingsinriktade individualister med stort fokus på sin egen prestation gäller det att skapa en helhet för att ingjuta en positiv känsla och undvika splittring.

– Vår styrka låg just i helheten – förmågan att få ihop ett team av allt från aktiva och ledare till vallare och medicinsk personal. Det är som med kyrkbåtarna i Siljan där alla roddare måste hålla rätt takt och rätt kurs för att nå målet. Och om kursen avviker får man som ledare ta initiativ till en riktningsförändring, säger han.

Rikard Grip har fyra ledord i sitt arbete med teambildning: delaktighet, tillhörighet, respekt och glädje.

– Även om helheten är viktig får man heller inte glömma att det alltid finns en människa bakom alla insatser. Det är inte jätteenkelt, men något som man ändå måste ha med sig som ledare. Alla är ju olika och att säga rätt saker till rätt person vid rätt tillfälle kan ha stor betydelse, säger han.

Ställa upp för media

I rollen som ledare ingår inte bara att skörda framgångar, utan även att ta emot kritik vid motgångar. Rikard Grip har alltid haft filosofin att ställa upp för teamet och svara på alla frågor från media i både med- och motgång.

– Visst kan det vara tufft för både aktiva och oss som ledare. Men jag brukar påminna om att det inte är vi som personer som ifrågasätts, utan idrottsprestationen. Ingen är heller så bra som media säger när det går bra, men heller inte så dålig som media säger när det går dåligt, sammanfattar han.

Rikard Grip medverkade på Kvalitetsmässan i Göteborg på ett seminarium med titeln ”Att skapa ett framgångsrikt team”.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste