Han vill bygga starkare organisationer – genom bättre inre dialog

Förbättringsarbete Hur undviker man att sätta mentalt krokben på sig själv under förbättringsresan? Ola Ahlvarssons Mindchangemodell hjälper dig att ta kontroll över dina tankar, så att resurserna riktas mot mål som skapar värde för dig och ditt team.

Han vill bygga starkare organisationer – genom bättre inre dialog
Ola Ahlvarsson.

Om någon frågar en grupp människor hur man kommer i bra fysisk form brukar svaren vara ganska likriktade: rör på dig och ät varierat. Om gruppen i stället får frågan ”hur tänker man bra?”, tenderar svaren att bli mer spretiga. Men i en tid där psykologisk trygghet är hårdvaluta behöver vi hitta en större enighet kring gott tankegods.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det menar Ola Ahlvarsson, tech-entreprenör, kampsportare och föreläsare, som just nu är bokaktuell med Mindchange: Hur du styr dina tankar och får ett harmoniskt liv. Titeln till trots är det inte en klassisk självhjälpsbok förklarar Ola Ahlvarsson, för den syftar inte till att ge läsaren en lösning.

– Att tänka ”rätt” och strategiskt – både på individnivå och organisatoriskt – är inget man gör en gång efter att ha fått en viss typ av instruktion. Det är en färskvara, och man måste träna på det hela tiden, säger han.

Enligt Ola Ahlvarsson saknar samtiden ett narrativ som inte är polariserande eller någon form av krigsrop. Det gäller på såväl enskilda arbetsplatser som inom näringslivet och hela Myndighetssverige.

– Bristen på förmåga att prata väl med sig själv gör att människor blir arga och rädda, och därmed oförmögna att vara kreativa och innovativa. Det finns helt enkelt inga resurser kvar till de konstruktiva idéerna. Om vi istället tar kontroll över känslorna och tillåter oss att förstå komplexa situationer, och gå bort från kategoriseringar som uppstår vid fight-or-flight-läget, då kan vi börja skapa värde för oss själv och andra.

Att ändra en kultur endast genom att tänka gynsamma tankar, i motsats till fördomsfulla och hindrande tankar, kan låta banalt. Men det kräver en viss typ av förutsättningar, menar han.

– Modellen Mindchange börjar med att ta reda på vilka negativa eller positiva katalysatorer man har. När man har tagit bort de hinder man faktiskt har makt över, blir det lättare att plantera de positiva tankarna i hjärnan. Nästa steg är att du agerar på det du vill vara. Om du börjar bete dig som någon som är öppensinnad och förändringsbenägen på jobbet så följer tankarna därefter, säger han.

Hur kan då ledare använda sig av Mindchange-modellen för att driva engagemang? Jo genom att ta bort negativa katalysatorer och hjälpa medarbetare att fokusera på sina egna inre drivkrafter. Om man är rädd för att bli av med jobbet kommer man exempelvis inte kunna uppbåda energi att komma med förbättringsförslag. Om man ständigt känner sig exkluderad från olika möten eller projekt kommer man att tappa både motivation och lojalitet.

– Det bästa sättet att bygga psykologisk trygghet på arbetsplats är att ge individerna där egna verktyg att bygga psykologisk trygghet. Det här utgår som sagt från den inre dialogen, säger han och tillägger:
– Människor är otroligt snabba med att tro på historier, så vi måste ständigt se till att vår historieskrivning blir konstruktiv. Min pappa är helkroppsparalyserad sedan en olycka för sex år sedan. Han är ändå väldigt lycklig – för att han överlevde. Mamma blev däremot olycklig, för att hon var övertygad om att han skulle bli det. Både levde i samma verklighet när det inträffade, men med helt olika narrativ, säger han.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste