Bakom GötaPriset står Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Regioner, SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Svenska kyrkan och Kvalitetsmässan. Utmärkelsen syftar till att stimulera utveckling inom de offentliga verksamheterna och främja innovationer som bidrar till en bättre välfärd.
Här är de nominerade till GötaPriset 2023
Förbättringsarbete Varje år delas GötaPriset ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentlig sektor. I år har 21 projekt har valts ut bland över hundra anmälda bidrag, och fler än vanligt fokuserar på digitalisering.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Henrik Edman är affärschef på Kvalitetsmässan och en av jurymedlemmarna. Han säger att det är en rejäl variation bland de nominerade projekten, men att det tillhör vanligheterna.
Fakta
GötaPrisets jury 2023
Juryn består av: Eva Hessman, stadsdirektör Göteborgs Stad, Håkan Sandahl, regiondirektör Västra Götalandsregionen, Monica Sonde, avdelningschef Sveriges Kommuner och Regioner, Berit Lindholm, vd SIQ, Sten Tolgfors, landshövding i Västra Götaland, Susanne Rappmann, biskop Göteborgs stift, och Henrik Edman, affärschef Svenska Mässan.
– Man får en ganska bra bild av vad som pågår inom offentlig sektor gällande utveckling. Vi efterfrågar ju precis alla typer av projekt som rör utveckling och då är det naturligt att det blir en rejäl bredd, säger han.
En sak som sticker ut i år är dock att många av bidragen handlar om digitalisering.
– Det är mycket hederligt kvalitetsarbete bland de anmälda projekten, och det är självklart jättebra. Men det är faktiskt väldigt kul att se att många har valt att ta sin digitala utveckling några steg längre än tidigare, säger Henrik Edman, och fortsätter:
– Nu kommer vi i juryn att ta del av mer utförliga beskrivningar av alla projekt, och då kan det hända att man ändrar sig gällande vilka man har som favoriter.
Priset delas årligen ut under Kvalitetsmässan i Göteborg, som i år invigs den 21 november. Det vinnande projektet utses av en jury bestående av sju personer och vinner 100 000 kronor.
De nominerade projekten är:
- Blickspårning i matematikundervisning, Helsingborgs stad
- Communitymodellen, Räddningsmissionen
- Datainformerat beslutsfattande – smartare kvalitetsuppföljning och analys i förskola och grundskola, Helsingborgs stad
- Digital föräldrautbildning i en app, Kvinnohälsovården Kungsbacka, Region Halland
- Digitalt skolplaneringsverktyg för robust, hållbar och kostnadseffektiv skolstruktur, Östersunds kommun
- Egenmonitorering – hjärtsviktsvården flyttar hem till patienten, Skaraborgs sjukhus
- Funktion mot oegentligheter och fusk för tillit till välfärdssystemet, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm
- Hemmonitorering för patienter med hematologisk sjukdom, Skaraborgs Sjukhus Skövde
- HUG – organiserad medmänsklighet, Svenska kyrkan
- Inhalationsvägledning, Sveriges Apoteksförening
- JournalKoll, Vård- och omsorgsförvaltningen, Helsingborgs stad
- Kramfors kommun framtidssäkrar morgondagens äldreomsorg, Kramfors kommun
- Lokal mobilisering kring föräldrasamverkan i socioekonomiskt utsatta områden, Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpen
- Miljöspendanalys för Göteborgs Stad, Upphandlingsbolaget
- Narkotikahundar – En vårdmiljö fri från narkotika och gömda läkemedel ger en effektivare vård, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
- Sammanhållen samhällsplanering/Utredningsdatabasen, Östersunds kommun
- Seniorkontakter minskar ensamhet bland äldre, Vellinge kommun
- Spårad torsk med blockkedjeteknik, Helsingborgs stad
- Så här mår stadens gator, Helsingborgs stad
- Så reducerades vårdkön från 1,5 år till ingen kö, Aleris Sömnapné
- Träna Hjärna – för en bättre hjärnhälsa, Omsorgs- och socialförvaltningen, Lidingö kommun