Vad krävs för en medarbetare att bli autonom och självreglerande?
Hjärnan bakom den visuella arbetsplatsen intar Europa
Pionjären
Gwendoyln Galsworth skapade teorin bakom arbetsplatser som talar för sig själva. Genom visuella enheter får operatörer informationen som krävs för att fungera och bidra till verksamheten - och i slutändan för att kunna vara hjältar på jobbet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Detta är vad Gwendolyn Galsworth, amerikansk författare och konsult, ägnat 34 år av sitt liv åt att tänka ut. Hon är inte världskänd och har inte skrivit några bästsäljare, men hennes forskningsbidrag har hjälpt förbättra företag såsom Rolls Royce, General Motors, Motorola, Pepsi, Siemens med mera. Allt hon gör handlar om visualitet och den visuella arbetsplatsen. Och vad kan det vara? Det är information som fått en fysisk form för att effektivisera medarbetares arbete.
– Den visuella arbetsplatsen är självbeställande, självförklarande, självreglerande och självförbättrande, förklarar Gwendolyn Galsworth.
Hänger du inte med? Föreställ dig en verktygstavla med målade konturer på sig för att signalera var varje enskilt verktyg ska hänga. Tavlan är en visuell enhet som ger dig all information du behöver för att hänga upp verktyg på rätt plats. Det är den enklaste formen av en arbetsplats som talar för sig självt.
Med hjälp av visuella enheter kan chefer, konsulter och lagledare specificera information till operatörer för att de ska kunna utföra och bidra till sitt arbete. Det skapar ägandeskap och autonomi.
Uselt knattrande vägen in till kvalitetsvärlden
Gwendolyn Galsworth har haft nöjet att artikulera idéen om den visuella arbetsplatsen sedan 1983. Historian om hur hon kom i kontakt med kvalitetvärlden är en oväntad sådan. Hon var i Boston och skulle färdigställa sin avhandling, men hade ett problem.
Fakta
Kort om Gwendolyn Galsworth
Utbildning: Filosofie Doktor och magisterexamen I utbildning och statistik vid Indiana University
Yrke: Konsult, författare och grundare av Visual Thinking Inc.
Förtorendeuppdrag: Fakultetsmedlem Shingo Institute
Från: New Jersey, USA
Böcker: Sju böcker om visualitet, nu senast andra upplagan av Work That Makes Sense – Operator-Led Visuality
Hobby: Meditation, konst och all form av skönhet
Filmtips: Serenity (2005)
– All data var insamlad, men jag kunde inte sammanställa det. Jag var nämligen usel på att skriva på maskin.
Som forskningspraktikant hade en handledare hånat henne för hur hon knattrade på skrivmaskinen. Hon begick alltid en massa misstag och fick börja om. Handledaren brukade hålla upp hennes pappersark mot skyn för att bedöma hur genomskinligt pappret var. Ju fler misstag och utsuddningar, desto tunnare papper.
– Jag vände mig till en vän för råd, varpå hon sade ”det finns en grej som kallas dator, du borde testa skriva på den”, säger Galsworth och skrattar.
Beslutsam att testa letade hon reda på en plats med denna nya teknik, och hittade företaget Productivity Inc. som importerade och översatte japansk litteratur om kvalitet. Ägaren var Norman Bodek, en lärare och konsult som skulle komma att översätta över 100 kvalitetsböcker till engelska, varav Taiichi Ohnos och Shigeo Shingos verk.
– Bodek frågade vad min avhandling handlade om, och jag hann bara svara ”jag skriver om deltagandet av…” innan han avbröt mig. ”Deltagande… Deltagande?! Japanerna pratar alltid om deltagande. Dig vill jag anställa!” sade han.
Och helt plötsligt fann Gwendolyn Galsworth sig inom industrin.
Jobb som är logiskt
Galsworth jobbade för Norman Bodek i tio år. Under tiden började hon hjälpa industriföretag att införa 5S, en japansk metod för att minska slöseri på en arbetsplats. Hon kunde dock aldrig riktigt få grepp om metoden och lyckades sällan implementera den. Det var först några år senare, när hon hade bildat egen konsultfirma, som hon insåg något avgörande hos operatörer.
– De älskade allt visuellt. Därför utvecklade jag något som kallas ”Work that makes sense”, vilket tillät operatörer att äga sina arbetsplatser genom visualitet. Människor går till jobbet för att vara hjältar och för att bidra till något större. Det är härligt att bemästra något och att känna att man har kontroll, om än över ett litet hörn i en stor fabrik.
Motsatsen till en arbetsplats som talar är en som stretar emot. Enligt Galsworths teori triggas 95 procent av allt slöseri på en arbetsplats av ofullständig, otillgänglig, felaktig eller dold information.
– En visuell arbetsplats kan bara bli så bra som de visuella enheterna. De avslöjar vår nivå av operativ intelligens.
Lite som Johnny Appleseed
Under sina 34 år som konsult har Gwendolyn Galsworth skrivit totalt sju böcker om visuellt tänkande. Hennes arbete har gett henne möjligheten att resa världen över. Förra året bestämde hon sig för att lämna USA permanent och flytta till Europa och fortsätta sprida sin kunskap om visualitet. Hon sålde sin bil, alla sina möbler och drog till Warszawa. Nu senast bjöds hon över till Finland för att tala inför medlemmar ur den ideella organisationen Lean Product and Development Exchange (LPPDE) som skapats för att sprida kunskap till organisationer som använder sig av Lean.
– Jag fick höra att de inte var bekantade med mina idéer, men att det gärna ville ta emot mig, och jag går överallt dit jag är bjuden.
Lite som Johnny Appleseed, en amerikansk missionär som introducerade äppelträd till flera av USA:s delstater.
– Jag hoppas kunna plantera mina frön, och jag vet att de en dag kommer att växa. Inte idag, inte imorgon, men tids nog, säger Gwendolyn Galsworth.