Byråkratiskt, krångligt och betungande. Det är en alltför vanlig inställning och dessutom grundorsaken till att arbetsmiljöarbetet inte ger den utväxling i företagets utveckling som den har potential till.
– Arbetsmiljöarbete betraktas i första hand som ett sätt att undvika problem med skador och olycksfall. Man arbetar reaktivt och ser inte möjligheterna. Därför finns det inte heller incitament att utveckla det, säger Per-Arne Spiik, organisationskonsult som bland annat hjälper företag med arbetsmiljöfrågor.
Vänder på begreppet
När han är ute och pratar om arbetsmiljö försöker han istället vända på begreppet och prata om hälsa som en framgångsfaktor; medarbetare som mår bra gör ett bättre jobb, bidrar till att skapa en bra verksamhet som i längden gör företaget mer lönsamt. Har man som chef insett detta är det också självklart att damma av arbetsmiljösystemen och ta nästa steg för att utveckla dem.
Hur går man då rent praktiskt till väga för att höja nivån på arbetsmiljöarbetet? Enligt Per-Arne Spiik bör man utveckla arbetet på tre fronter; i kulturen, i ledarskapet och i systematiken. Framför allt handlar det om att tänka nytt när det gäller exempelvis skyddskommittéernas arbete.
– De måste byta fokus och inrikta sig mer på den interna uppföljningen samt se brister och möjligheter i hur arbetssätten fungerar. Hur genomförs skyddsronder, var brister rutinerna, varför faller saker mellan stolarna?
Är inte krångligt
Skyddskommittén ska också fungera som chefens ögon och öron och hjälpa honom att se de enskilda medarbetarna. För cheferna kan arbetsmiljöarbetet kokas ned till två frågor; hur trivs medarbetarna och hur mår de?
– Det behöver inte vara krångligare än så. Om medarbetarna inte mår bra, eller otrivs så måste man göra något åt det. Att chefen visar att han bryr sig om medarbetarna ger dessutom mycket mer effekt än policydokument.
Tips&råd: Så höjer du nivån på arbetsmiljöarbetet
1. Utveckla kulturen. Grundförutsättningen för ett lyckat arbetsmiljöarbete är att ledningen har förstått poängen och kan skicka ut signaler till både chefer och de som ansvarar praktiskt för arbetsmiljön om varför arbetet är viktigt. Vänd på perspektivet och se inte arbetsmiljöarbetet som ett tvång, utan som en möjlighet att bli starkare och mer lönsamma.
2. Utveckla ledarskapet. Det viktigaste för chefer på alla nivåer är att fånga upp hur medarbetarna mår och trivs. Detta ska ske i det dagliga arbetet, i vardagen.
3. Utveckla systematiken. Lyft blicken från detaljfrågorna och fundera istället över arbetssätten och varför saker inte fungerar. Hitta sätt att jobba mer proaktivt istället för reaktivt.