Hur bra är aktivitetsbaserade arbetsplatser?

Arbetsmiljö Idag införs aktivitetsbaserade arbetsplatser trots att det saknas vetenskapligt baserad kunskap kring långsiktiga effekter på medarbetarnas hälsa, arbetsprocesser och produktivitet. I ett nytt forskningsprojekt vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, ska detta nu undersökas.

Hur bra är aktivitetsbaserade arbetsplatser?
Karin Larsén, foto Linus Hallgren

För att möta kravet på ökad effektivitet inför många arbetsgivare idag aktivitetsbaserade arbetsplatser. De nya flexibla kontorsmiljöerna ger medarbetaren ökad frihet och variation i arbetsmiljö utifrån arbetsuppgift, men avsaknaden av ett eget skrivbord eller kontor ställer samtidigt nya krav på medarbetaren och organisationen.

Det nya forskningsprojektet kring effekterna med aktivitetsbaserade arbetsplatser genomförs i samarbetet med ICA Gruppen, Tenant & Partner, Previa och NCC. Andra samarbetspartners är Karolinska Institutet, Mälardalens Högskola och KTH.

Läs även: Alla trivs inte bäst i öppna landskap.

De medverkande företagen vill inte bara veta hur den nya kontorsformen påverkar medarbetares hälsa, kreativitet och prestation utan är även intresserade av vilka faktorer som är viktiga för att implementera ett aktivitetsbaserat kontor.

Forskningsprojektet omfattar cirka åtta miljoner kronor och samfinansieras av KK-stiftelsen och GIH. De medverkande företagen bidrar med kompetens, resurser och medarbetare som deltar i de vetenskapliga studierna. 

– Projektet förstärker GIH:s profilering av en forsknings- och utbildningsmiljö där vi undersöker hälsoriskerna med det utbredda stillasittandet i samhället. Ökad kunskap om samband mellan fysisk aktivitet och hälsosamma hjärnfunktioner är ett viktigt kunskapsområde för hållbar hälsa genom hela livet, säger Karin Larsén, rektor vid GIH.

Två av de medverkande företagen är Previa och ICA:

– I vårt arbete med att stötta arbetsgivare vid införande av aktivitetsbaserade arbetssätt vill vi utgå ifrån evidensbaserad kunskap. Först då kan vi bidra till långsiktigt hållbara arbetsplatser som har god arbetsmiljö och hög produktivitet, säger Monica Jacobsson Höckert, affärsutvecklingschef vid Previa.

– Vi är väldigt glada över att både kunna bidra till och ta del av denna forskning då arbetsmiljö och hälsa är frågor som står högt upp på agendan. Här ser vi en unik möjlighet att skapa kunskap just nu då vi bygger ett helt nytt kontor där aktivitetsbaserat arbetssätt är grunden, säger Ann Hennicks, HR-direktör vid ICA.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.