Trots det osäkra världsläget är den inhemska arbetsmarknaden mycket god för ingenjörer. Med en arbetslöshet på 1,0 procent är nivåerna bland de lägsta på tio år.
– Ingenjörerna har stora möjligheter att välja mellan olika jobb just nu. Många arbetsgivare måste därför se över sina villkor och lönenivåer för att kunna behålla den kompetens de behöver för att utveckla sin verksamhet på sikt, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Regionala skillnader
Trots den stora efterfrågan på ingenjörskompetens är det fortfarande stora skillnader mellan norra och södra Sverige, visar ny lönestatistik från Sveriges Ingenjörer. Hela 24 procent skiljer det mellan länen med högst respektive lägst regionala medellöner. Medan civilingenjörerna i Stockholm har 56 900 kronor har kollegorna i Västerbotten 45 900 kronor.
För högskoleingenjörer uppgår skillnaden till 21 procent. Även inom den gruppen har Stockholm högsta medellönen med 50 500 kronor jämfört med Jämtland som har den lägsta – 41 600 kronor.
– Det har sett ut så här under en längre tid. Delvis kan det ha att göra med den starka tillväxten i vissa branscher, som mestadels etablerar sig i södra Sverige. Men om lönen användes konsekvent och kraftfullt för att rekrytera den bästa ingenjörskompetensen skulle siffrorna inte se ut så här, säger Camilla Frankelius.
Nya industrisatsningar i norr
Men nu finns ändå signaler om att ett trendbrott kan vara på väg. De nya industrisatsningarna i norra Sverige med allt från batteritillverkning till övergång till fossilfritt stål medför ökad efterfrågan på ingenjörer.
– Om de nordligaste länen ska kunna konkurrera om den bästa arbetskraften är det uppenbart att lönerna måste upp, understryker Camilla Frankelius.
En annan faktor som är på väg att jämna ut de regionala löneskillnaderna är den ökade acceptansen för distansarbete, menar hon.
– När du inte längre behöver vara fysiskt på arbetsplatsen är det möjligt att söka jobb på längre avstånd från bostaden. Det kan öppna helt nya möjligheter för personer i mindre städer där utbudet på jobb är lägre och lönerna inte rör på sig lika snabbt som i storstäderna, säger hon.
Många ingenjörer kanske nu inte ens måste flytta för att ta ett bättre betalt jobb någon annanstans, konstaterar Camilla Frankelius.
– Vi vet ännu inte exakt vilka effekter på lönerna som distansarbetet för med sig. Men det ska bli intressant att följa, säger hon.