Interna krig leder sällan till bra resultat

Ledare Är förändringsmotstånd något vi ska eliminera eller premiera?
Det undrar Catharina Byström, chefredaktör, i sin krönika i årets första nummer av Kvalitetsmagasinet. Dessutom avslöjas historien bakom namnet Tjoffe Sjögren - Städarnas koncernchef - som pryder omslaget.

Interna krig leder sällan till bra resultat
Galaxer i mina Braxer! Tjoffe Sjögren Städarna AB, lyfter omslaget på Kvalitetsmagasinet.

I Kvalitetsmagasinet nr 1 2021 har vi två forskare tillika förändringsexperter som menar att förändringsmotstånd kan vara positivt ur vissa aspekter. Hoppsan, jag trodde att mycket handlade om att eliminera just motstånd. Men som så många av er kvalitetsproffs brukar säga: det kan ju faktiskt hända att förändringen inte leder till någon förbättring och då är det ju slöseri.

Som medarbetare måste vi lyfta blicken ibland. Det brukar inte råda delade meningar om VAD som ska uppnås däremot om HUR det ska genomföras. Därför är det är inte ovanligt att förbättring ofta uppstår hos någon annan än mig själv, alltså på bekostnad av individens väl och ve.

Anders Ivarsson Westerbergs bok om tillvägagångssättet i polisens omorganisation är ganska hårresande. Men uppfyllde de målet att få en nationell organisation där de bättre kan mobilisera och allokera resurser? Ja, visserligen utan att ha levererat allt förväntat resultat av samordningen. Men det fanns alltså ett högre syfte för att köra över människorna och ”slita upp gräsmattan med rötterna” som medarbetarna uttryckte det.

Kan vara sunt

Samtidigt vet vi att det är medarbetarna som är framgångsfaktorerna i en bra verksamhet. Interna krig brukar sällan leda till goda resultat.

Lite motstånd kan alltså vara sunt och fungera som ett slags vaccin för att de allra största galenskaperna kanske aldrig blir av. Ni som haft en ledare som är psykopat vet vad jag pratar om. Det kan ta ganska lång tid innan institutionen, processerna och det sunda förnuftet hinner ikapp och sätter stopp för tokerierna.

Polisens omorganisation var dock en kolossalt komplex uppgift som inte den bästa ai-lösning i världen skulle ha klarat bättre om vi får tro Fredrik Lemming, Telia. För ett par år sedan gjordes IQ-tester som visade att inte ens de mest avancerade ai-motorerna hade en intelligensnivå som överträffar en sexårings. Inte konstigt då att han ser på Telias kundtjänstmedarbetare som stridspiloter. Medarbetarna slår ai-lösningarna med hästlängder.

Här avslöjas det

Hos Städarna AB är de lite mer spejsade, där kallas medarbetarna änglar eller stjärnor och koncernchefen heter Tjoffe. Heter han verkligen så? frågar alla som läst artikeln. Härmed kan jag avslöja att födelsenamnet är Christoffer men det är många år sedan han slutade heta det och registrerade sig som Tjoffe hos SkatteverkCatharina Byström, chefredaktöret. Se där, en positiv förändring helt i individens riktning.

Trevlig läsning av årets första nummer av Kvalitetsmagasinet!

Catharina Byström , chefredaktör

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.