It-baserad metod mäter vårdpersonalens kompetens

En ny it-baserad modell ska mäta vårdpersonalens kompetens. Tanken är att även personer utan formell kompetens ska kunna visa att de klarar jobbet. Bakom verktyget står äldrevården i Sandviken och Gävle. Hittills har cirka 100 anställda fått sin kompetens bedömd med metoden.

– Modellen, som ju är ganska kontroversiell, har fått stor uppmärksamhet och många kommuner runt om i Sverige vill nu börja använda den, säger verksamhetschef Marianne Andrén och förklarar att det här med att mäta, värdera och att i praktiken testa människor kan vara en orsak till varför modellen har ifrågasatts.

Modellen bedömer praktisk kompetens genom att den anställde vistas i en uppbyggd lägenhet där hon ställs inför olika utmaningar och möts av personer med olika behov. Med videoteknik blir den anställde observerad. Den teoretiska biten består av uppgifter i ett it-verktyg. Den anställde får även möjlighet att bättra på sina kunskapsluckor utifrån en kompetensutvecklingsplan.

– I slutändan är det förstås vård- och omsorgstagarna som gynnas. Alla inser vikten av att de som arbetar inom äldrevården har den rätta kompetensen. Vår förhoppning är också att vår modell ska bidra till att höja livskvaliteten för de gamla, säger verksamhetschef Marianne Andrén som fick idén 2005, och genomförde den första valideringen 2008.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste