Som mentorer bidrar deltagarna från Jönköping med erfarenheter och konkreta exempel från verksamheten, däribland egna förbättringsarbeten. I Jönköpings kommun har det bland annat handlat om att utveckla lednings- och styrningsprocesser och om att öka jämställdheten i olika stadsutvecklingsprojekt.
– I arbetet med kommunens nya cykelplan gjorde vi en bakgrundsanalys kring hur kvinnor och män rör sig i staden och hur de upplever trygghet och säkerhet. Det gav nya kunskaper om att män och kvinnor använder cykeln på olika sätt. Vi har också lyft fram jämställdhetsfrågan i upphandlingen av konsulttjänster och i dialogerna med medborgarna, förklarar Åsa Thörne Adrianzon.
Bakom satsningen står Sveriges kommuner och landsting, SKL. Tanken är att arbetet ska leda till att fler kommuner ska ge kvinnor och män en jämställd service. Politiker, höga chefer och nyckelpersoner har varit involverade i arbetet. Fokus ligger på ett systematiskt lärande, att både lära in och lära ut kunskap och erfarenheter. Detta ska kommunerna som deltar ta tillvara genom att förbättringsarbeten implementeras, sprids och följs upp.
Om projektet
Under 2015 och 2016 har sju kommuner tillsammans med SKL utvecklat metoder för att lära förbättringsarbete och jämställdhetsintegrering av varandra. Under 2017 sker spridning till 15 nya kommuner utifrån den modell som SKL och modellkommunerna utvecklat i pilotprojektet. Varje modellkommun fungerar som mentor och bollplank åt två eller tre nya kommuner för att stödja dem i arbetet med att jämställdhetsintegrera styr-och ledningsprocesser och bidrar med konkreta lärande exempel från sina egna verksamheter.
Sju kommuner lär av varandra
publicerad 2 februari 2017