Känner du ett motstånd till Iso 9001?

Kvalitetssystem Jag förstår varför många ledare känner ett motstånd mot Iso 9001, jag har själv varit där. Jag trodde att Iso 9001 var ett trist ok att bära. Men när jag väl förstod nyttan undrade jag varför ingen påtalat den för mig tidigare.

Känner du ett motstånd till Iso 9001?

I veckan lunchade jag med min gamla fina kollega Ylva – hon som gick in som vikarie för mig på KvaLita Hälso- och sjukvård då jag var föräldraledig. Ylva fick dra igång arbetet med ett kvalitetsledningssystem enligt ISO 9001. Själv hade jag flytt! ISO, standarder, ISO 9001 – allt lät så fruktansvärt trist. Jag och flera av mina kollegor hade under många månader duckat för ansvaret runt detta så fort ISO 9001 fördes på tal av vår nya VD. Att producera ytterligare ett barn kändes mer än rätt!

Ett par år senare blev jag ISO 9001-frälst, men jag kommer fortfarande ihåg vilket enormt motstånd jag initialt kände för ISO 9001-arbetet. En standard/ett ”system” som i och för sig skulle få våra kunder mer nöjda, men som jag trodde skulle ligga som ett tungt ok på alla medarbetares axlar och som skulle göra vår vardag ännu mer stressig. Vi hade ju fullt upp redan.

Tänk så fel jag hade! Och tänkt att det tog sådan tid innan jag verkligen förstod hela nyttan med ett kvalitetsledningssystem. Jag som alltid älskat ordning och reda, tydlighet, enkelhet, gott medarbetarskap och delaktighet och inte minst verksamhetsutveckling. Det var inte förrän jag i samma veva började studera kvalitetsledning på Örebro universitet och fick höra talas om kvalitetsledningsprinciperna bakom ISO 9001 (kundfokus, ledarskap, medarbetarnas engagemang, processinriktning, förbättring, faktabaserade beslut och relationshantering)1 som myntet trillade ner. Helt plötsligt förstod jag att ISO 9001 på ett mycket logiskt sätt förde samman allting från mina studier på Handels i Göteborg till en helhetsbild. Via standarden fick jag en kortfattad checklista över allting som en verksamhet måste kontrollera för att bli riktigt framgångsrik och få mycket nöjda kunder. Varför hade ingen berättat för mig om ISO 9001 tidigare?

Jag förstår därför mer än väl varför många ledare känner ett motstånd mot ISO 9001 – men detta är ack så sorgligt. Min önskan är att universitet och högskolor i de utbildningar där de är relevant (t.ex. ekonomlinjen) informerar på ett övergripande sätt om kvalitetsledning utifrån både ISO 9001 och Utmärkelsen svensk kvalitet (principerna liknar ju varandra). Jag/SIS kommer mer än gärna ut och berättar för studenter om ISO 9001.

Jag avslutar med ett råd till dig som är kvalitetsansvarig i en organisation med en oengagerad ledning som inte förstår nyttan med ISO 9001: Presentera de 7 kvalitetsledningsprinciperna – det räcker långt. Principerna har tagits fram genom att studera framgångsrika, lönsamma organisationer världen över för att identifiera vad de gör bättre än andra. Berätta att varje kvalitetsledningsprincip har ett antal krav i ISO 9001 kopplat till sig. Vill företagsledningen jobba efter dessa framgångsprinciper1 har man stor nytta av ISO 9001.

1, ISO 9001 nämner bara kort dessa kvalitetsledningsprinciper, men ISO 9000 (principer och terminologi) beskriver dem mer ingående. Dessutom finns en mycket bra broschyr på engelska om principerna att ladda hem kostnadsfritt från ISOs hemsida.

Tina Bohlin, projektledare SIS

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.