Ogillar du att tala inför andra? Du är i gott sällskap. Det refereras ofta till hur människor i undersökningar har sagt sig vara räddare för att hålla tal än för döden.
Knepen för att bli en bättre talare som chef
Chefsrollen Alla kan bli bättre talare. Skådespelaren och retorikexperten Heléne Hedqvist ger sina bästa tips och öppnar skådespelarnas verktygslåda för att du som talare ska kunna låna bättre redskap.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Det är givetvis en klen tröst för dem som hellre dör än håller ett anförande. Men som en tröst kan påpekas att det finns ganska mycket att göra för att minska sin nervositet, bara genom goda förberedelser. Och alla kan faktiskt bli bättre på att tala inför en grupp. Det försäkrar Heléne Hedqvist som är före detta skådespelare, utbildare och grundare av Retorikstudion.
Fakta
Checklista när du förbereder anförandet
Syfte och struktur
- Varför ska du tala? Formulera syftet med anförandet. Här skjuter vi ofta bredvid målet. Vill du informera, inspirera, eller verkligen tydliggöra en viktig fråga?
- Vad är den absoluta kärnan i det budskap jag vill kommunicera? Om åhörarna ska ha med sig en enda sak från presentationen, vad ska det vara?
- Vem är mottagaren? Tänk på att människor tar emot budskap på olika sätt, så anpassa anförandet till målgruppen.
- Vilken struktur passar bäst för just ditt anförande? Välj hur du bäst ska förmedla ditt innehåll, ska det följa en tematisk struktur, eller en kronologisk t ex.
- Förbered inledningen och avslutningen! Det är anförandets värdefulla paketering, där du fångar uppmärksamheten respektive sätter punkt. Däremellan kan du förhålla dig friare till innehållet.
Språk och stilgrepp
- Hur faktatålig är gruppen? Fundera över språklig nivå för att inte exkludera åhörare.
- Fråga dig: ”Hur ofta åstadkommer jag nyfikenhet”? Fundera över stilgrepp för att fånga åhörarnas uppmärksamhet: använder du bilder, liknelser, metaforer, citat? Retoriska frågor som kan trigga uppmärksamheten?
Hur blir man en person som folk lyssnar på? Heléne Hedqvist använder en princip hon kallar ”Den personliga retoriken” när hon utbildar i talets konst. Den består av tre delar:
- Mod och trygghet.
- Klassisk retorik.
- Framförandet.
Möt din rädsla
Mod och trygghet är viktigt om man vill vara någon som andra vill lyssna på. För att nå dit behöver man öva mycket, för med mycket rutin innanför västen känner man sig bekvämare med utförandet. Men får man obehagskänslor behöver man också hitta sätt att möta sin rädsla och att peppa sig själv, förklarar Heléne Hedqvist.
– Obehagskänslorna när man ska tala inför grupp är primitiva, det är bland annat våra hormoner som skickar signaler om fara för att bli utesluten ur gruppen. Om du accepterar stresspåslaget och välkomnar obehaget så avdramatiserar du känslan, och den kommer att klinga av så småningom, säger hon och tillägger:
– Det är lättare sagt än gjort men det fungerar för de flesta genom medveten övning.
Fakta
Strukturera anförandet
En typisk övergripande klassisk struktur består av 3 delar:
- Inledning. Den ska väcka intresse och presentera själva ämnet.
- Presentation. Här presenteras informationen strukturerat enligt valfri berättarprincip. Vanliga principer är den tematiska (olika teman knyts ihop med snygga övergångar), den kronologiska eller genom att dela upp informationen i fördelar och nackdelar.
- Avslutning. Presentationen avrundas och säcken knyts ihop.
Peppa dig själv
Glädjen kan du hitta genom att skaffa dig en powerövning som gör dig glad och trygg, eller lyssna på din favoritpeppmusik, eller titta på bilder som gör dig glad före talet. Kroppsspråket kan också påverka hur du känner dig, och Heléne Hedqvist föreslår att man tittar på den amerikanska socialpsykologen Amy Cuddys Ted talk ”Strong poses” för att få inspiration till hur självförtroendet kan stärkas med olika kroppsövningar.
– Vi sjunker ofta omedvetet ihop när vi blir nervösa. Stå upp och sträck på dig så får det fart på testosteronet, och kortisolet – ett av kroppens stresshormoner – sjunker, säger hon.
Dessa grepp kombinerar hon alltså med klassisk retorik och tekniker för att förbättra utförandet. Den klassiska retorikens tre grundstenar är, som bekant, Etos, logos och patos. Alla behövs för att ett anförande ska övertyga.
Skådespelarens knep funkar för alla
Mycket av ett anförande kan och bör förberedas (se checklistan nedan). Till det kommer även sättet du framför ditt tal på – kroppsspråk och sätt att tala, hur du hanterar ”scennerver” och så vidare. Heléne Hedqvists kunskaper inom området kommer till viss del från hennes bakgrund som skådespelare, utbildad på det berömda Lee Strasberg Theatre Institute i New York. De knep som skådespelaren tar till för att stärka sin berättarteknik är lika användbara för företagsledaren som ska ge ett anförande.
– Röst och kropp är oerhört viktigt. Du har ju alltid ett viktigt budskap som chef, men om du står på fel ställe i rummet, rör dig fel, eller har en gäll röst, då tappar du åhörarnas uppmärksamhet och budskapet har svårt att nå fram, förklarar Heléne Hedqvist.
FAKTA
10 knep när du talar
- Håll händerna i ländryggen om din röst darrar eller går upp i falsett. Då ”flyttar du ned” rösten.
- Rösten följer kroppen – om du höjer hakan åker rösten upp. Håll rätt ”röstnivå” genom att tänka dig att du håller fast en grapefrukt under hakan.
- Det finns övningar för att lösa spänningar som uppstår när du är nervös. Tungstretch hjälper mot heshet: tungspets placeras mot nedre tandrad. Pressa framåt tills du känner att tungroten stretchas.
- Lös upp spänningar genom att massera käkmuskulaturens fäste (ungefär vid örsnibbarna) med runda, masserande rörelser.
- Bestäm dig för att det du har att säga är viktigt, och skapa en gemenskap mellan dig och dina lyssnare.
- Använd gärna förberedda frågor till lyssnarna eller retoriska frågor, dvs frågor som du själv besvarar.
- Ögonkontakt är viktigt för att bygga förtroende. Har du svårt att möta blicken på folk när du talar, försök vila din blick i horisonten eller i pannan på lyssnarna. Flacka inte eller titta ner.
- Äg rummet med din kropp. Tänk att ditt rörelsemönster bildar en triangel. Gå några steg åt höger under presentation, sedan några steg åt vänster. Och ha en plats i rummet, ”rummets hjärta”, där du tillbringar den mesta tiden. Trampa inte runt, men visa att du vågar röra dig i rummet och respekterar dem som finns på höger och vänster sida. Stå inte bakom till exempel ett datorbord.
- Våga använda pauser. Dina lyssnare behöver reflektera, så två till tre sekunders tystnad gör gott för både lyssnare och dig själv. Pauseringar innehåller också kraft och energi, som är häftig när man tillåter sig att uppleva den.
- Tänk att dina lyssnare vill lyssna på dig. De vill dig väl!