Var fjärde anställd tror att en kollega har problem med alkohol. Men fyra av tio blundar för problemet. Resultatet kommer från Manpowers undersökning, som också visar på skillnader i olika yrkeskategorier. Misstankar om att kollegan har alkoholproblem är vanligast bland operatörer, 40 procent av dem tror att en kollega har problem. Mindre vanligt är det bland chefer och ännu mindre bland pedagoger.
– Våga tala om för din kollega att du upplever att hon eller han har alkoholproblem. Det är lätt att dra sig för det, men ju öppnare företaget förhåller sig till dessa frågor, ju enklare blir det att ha mod att berätta. Även om personen nekar till anklagelsen, stå fast vid det du upplever. Det finns goda möjligheter att rehabilitera en person med beroendeproblem tillbaka till ett varaktigt, nyktert liv, säger Carina Reidler, vd på Manpower Hälsopartner.
Drogpolicy viktigt
Undersökningen visar också att åtta av tio helst skulle se en alkoholfri arbetsplats, men i själva verket blir var tionde erbjuden alkohol i jobbrelaterade situationer. Vanligast är det i reklambranschen, där misstankarna om att en kollega missbrukar också är lägst.
– En sund arbetsplats är drogfri men vi vet att det är en mycket känsloladdad fråga. En tydlig alkohol- och drogpolicy med en enkel handlingsplan är vad alla företag behöver. Det är ett utmärkt stöd för både chefer och medarbetare, säger Carina Reidler.
Tips: tecken på att kollegan har alkoholproblem
* Hög korttidsfrånvaro
* Oförklarliga missar
* Ojämnt humör
* Försämrade eller dåligt resultat
* Undvikande beteende
* Kraftigt berusad vid ”fel” tillfälle
* Gör bort sig på personalfester
* Luktar alkohol
(Källa: Manpower)