Kommunalt sommarjobb i bagaget ger sämre löneutveckling

Arbetsmarknad Att sommarjobba med kvalitetshöjande insatser via kommunen kan leda till sämre löneutveckling över flera års tid, det visar en ny rapport från IFAU.

Kommunalt sommarjobb i bagaget ger sämre löneutveckling
Foto: Stockadobe

Unga med relativt stark socioekonomisk bakgrund får sämre löneutveckling under flera år om de haft ett jobb i Stockholms stads sommarjobbprogram. Unga män och de som gått ett yrkesförberedande program påverkas mest.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Stockholms stad anställer årligen drygt 7000 ungdomar i åldrarna 16–19 år till ett feriejobbsprogram. Där gör ungdomarna kvalitetshöjande sysslor inom till exempel barnomsorg, äldrevård eller renhållning.

Värre för killar

Satsningen kostar omkring 100 miljoner kronor årligen. I studien jämförde rapportförfattarna deltagare som fick ett lågt slumpnummer och därmed lägre sannolikhet att få ett erbjudande med de som fick ett högt nummer och hög sannolikhet att få ett jobberbjudande.

Åren efter programmet leder till lägre inkomster för de som deltagit. För 20-till 23-åringar minskar deltagarnas löneinkomster med cirka 10 000 kronor per år, eller 8,5 procent. Andelen som har ett jobb är lika stor i båda grupperna.

Unga män som gått ett yrkesinriktat gymnasieprogram förlorar mest, liksom de som före programmet redan hade haft ett extrajobb och kontakter på arbetsmarknaden.

100 000 ansökningar

De som fick kommunala sommarjobb arbetade fram till 23 års ålder mer ofta inom offentlig sektor, de jobbade mer ofta deltid och med mindre kvalificerade arbetsuppgifter.

– Vi tolkar det som att ungdomar som inte erbjuds ett programjobb oftare får erfarenhet från den privata sektorn, vilket i sin tur ökar sannolikheten att få ett mer kvalificerat jobb på heltid direkt efter gymnasiet, säger Björn Tyrefors, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Datamaterialet består av alla som sökte sommarjobb 2012–2018, totalt närmare 100 000 ansökningar av omkring 50 000 ungdomar. Övrig data tas från Statistiska centralbyrån, Brottsförebyggande rådet och Socialstyrelsen. Ungdomarna följdes fram till 2020.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.