Även Scania har känt på en allt lägre efterfrågan. Men istället för att varsla sina medarbetare inom produktionen ska man kompetensutveckla dem. De anställda i Sverige kommer att varva arbetsdagarna med arbete och utbildning och liknande insatser planeras vid övriga europeiska anläggningar och i Sydamerika. Anledning? En investering i kärnkompetensen.
Rustade för bättre tider
– Vi planerar nu att satsa på att öka medarbetarnas kompetens framför att lägga varsel. Det är en investering i kärnkompetens som ska resultera i att vi står ännu bättre rustade när marknaden vänder uppåt, säger Per Hallberg, Executive Vice President och chef för produktion och inköp.
I Sverige är ambitionen att erbjuda medarbetarna vid produktionsenheterna i Luleå, Södertälje och Oskarshamn både generell och individanpassad utbildning inom områden som produktionsteknik, Scanias arbetssätt för ständiga förbättringar och gemensamma värderingar och principer. Det ska också erbjudas möjlighet att komplettera kunskaper i språk och matematik.
Ansökan om utbildningsinsats
Hur stor omfattningen av utbildningen blir beror på den ansökan som Länsstyrelsen gjort till Europeiska socialfonden. Scania har nämligen i planeringen av utbildningen fört en dialog med Länsstyrelsen i Stockholm som skickat i en ansökan som avser samordning och genomförande av utbildningsinsatser till den tunga fordonsindustrin.
Per Hallberg menar att utbildning i förbättringsarbete ökar förmågan att vara konkurrenskraftig när volymerna kommer tillbaka men också stärker medarbetarnas ställning inom företaget och på arbetsmarknaden.
– Medarbetare som kontinuerligt utvecklas känner större delaktighet och engagemang vilket bidrar till ökad produktivitet och effektivitet.