Storföretaget använder årshjul för bättre arbetsmiljö

Verktyg Tolv viktiga områden inom arbetsmiljö togs fram av Vinci Energies KMA-avdelning på arbetsgruppers förfrågan. Varje månad är ett nytt tema på agendan, och alla ges möjlighet att lära sig mer om hur man gör arbetsplatsen till en säkrare plats.

Storföretaget använder årshjul för bättre arbetsmiljö
Foto: Vinci Energies använder sig av årshjul för att förbättra arbetsmiljön. Foto: Vinci Energies

Vinci Energies skapar skräddarsydda lösningar och tjänster för att accelerera energitransformation och digital utveckling. Företaget har 78 enheter i Sverige som var och en specialiserar sig på ett specifikt affärsområde. I Göteborgsområdet finns 30 enheter som fokuserar på saker som infrastruktur, industri, IT och telekom. Där hittas kvalitets- och miljöchefen Gunnar Hasselström som har varit med och tagit fram ett årshjul för arbetsmiljö.

– Vi pekade ut tolv viktiga områden inom arbetsmiljö, ett per månad, som vi ska fokusera på, säger han.

I januari är det arbete på hög höjd och säkra lyft som gäller för dessa 30 enheter. I februari ska arbetsstyrkan få lära sig mer om ställningar, stegar och arbetsbockar och i mars gäller avspärrning och skyddsanordning.

Årshjulet anpassas eftersom

Detta blir andra året i rad som Vinci Energies har ett årshjul och ett kalendarium för arbetsmiljö. Verktygen togs fram på arbetsgruppers begäran och har visat sig vara eftertraktade.

– Alla vill ha en kalender, säger Gunnar Hasselström.

Gunnar Hasselström. Foto: Privat

Efter feedback har årshjulet för 2024 ändrats och anpassats. Förra året skulle samtliga montörer avsätta tid för att gå igenom en 30 sidor lång presentation per tema, men det tog upp för tid. I år är det valfritt att lära sig om varje område i årshjulet.

– Vi har en QR-kod som medarbetare kan skanna om de vill läsa på om ett visst ämne.

Företagets KMA-avdelning har svårt att se direkta effekter av verktygen, men förhoppningen är att minska antalet tillbud och olyckor. Årshjulet verkar dock skapa tydlighet, engagemang och medvetenhet, menar Gunnar Hasselström.

– Vi märker att folk höjer blicken efter att de har fått informationen. Det återstår att se om årshjulet leder till fler riskobservationer och annat, säger han.

Tydliggör för kunder

Men verktygen har visat sig vara fördelaktiga för fler än medarbetarna. Det finns vissa arbetsmiljörelaterade områden som Vinci Energies inte kan slarva med eftersom bolagets kunder kräver att deras arbetsmiljöarbete redovisas. Elsäkerhet är ett sådant särskilt viktigt område.

– Med årshjulet blir det tydligt hur vi jobbar med till exempel elsäkerhet.

Det återstår att se vilka långsiktiga effekter årshjulet har. Men en sak är dock säker enligt Gunnar Hasselström.

– Någon form av kalender eller årshjul kommer vi alltid att ha, eftersom det är så uppskattat. Verktygen kanske byter skepnad efter behov, men vi kommer inte komma undan den från och med nu, avslutar Gunnar Hasselström.

Såhär ser företagets årshjul ut. Foto: Vinci Energies

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.