Linkedin har enligt egen uppgift över 500 miljoner användare fördelade på över 200 länder runt om i världen. Linkedin hävdar också att de har över 10 miljoner listade jobb och samarbeten med cirka 9 miljoner företag som använder verktyget för att sköta sitt professionella nätverk. Social media managern Linda Björck som driver företaget SmartBizz, har specialiserat sig på webbtjänsten LinkedIn.
Konsten att använda LinkedIn på rätt sätt
Kundfokus
Ett läsvärt inlägg om dagen kan ta ditt LinkedInkonto till nya höjder. Om man använder LinkedIn på rätt sätt bygger det varumärket och gör det möjligt att nå företagets målgrupp på nya sätt. Men på vägen finns det många fallgropar.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– I Sverige finns det knappt 3 miljoner konton på LinkedIn.
Under de senaste 10 åren har sociala medier blivit ett viktigt marknadsföringsverktyg för företagen. Fler och fler företag förstår vikten av en strategi och en bra genomtänkt närvaro i sociala medier och kvaliteten på inlägg och artiklar på LinkedIn är högre än i andra kanaler, säger Linda Björck som också ingår i en expertgrupp hos LinkedIn.
Ursprungligen fungerade tjänsten främst som en mötesplats mellan arbetssökande och företag men fler och fler företag använder den numera också till att skapa nya affärsmöjligheter och bygga sitt varumärke.
– Sedan Microsoft köpte Linkedin sommaren 2016 har gränssnittet gjorts om och tjänsterna på Linkedin har utvecklats enormt. Om man är verksam inom B2B är LinkedIn idag plattformen du ska synas på om du vill jobba med employer branding eller leadsgenerering, menar Linda Björck.
Många nya tjänster
Hon konstaterar att det ständigt tillkommer nya tjänster som riktar sig till den som är intresserad av B2B.
– Att starta ett konto på LinkedIn är gratis men för att få nytta av den gäller det att lära sig hantera verktyget på rätt sätt. Ett vanligt grundläggande misstag är att inte lägga ut en bild på sig själv.
– Profilbilden är mycket viktig. Dessutom ska man tänka på att skriva alla texter i jagform och inte i tredje person. En LinkedIn-profil bör vara personlig men den ska inte vara privat. Säljtexter kan man glömma. Varumärket och trovärdighet byggs bäst genom att visa på kunskap och genom att hjälpa andra, säger Linda Björck.
En annan viktig grundregel är att vara aktiv och det gäller då både på företagssidan och den personliga profilen.
– För få inlägg och man blir bortglömd. Mitt recept är ett inlägg om dagen och då ett bra sådant som kan intressera läsaren. Enligt LinkedIn når företag som gör 20 inlägg per månad minst 60 procent av sin publik.
För att få en effekt av insatserna på företagssidan på LinkedIn gäller det att uppmuntra personer att börja följa sidan –inga följare ingen interaktion.
– Man ska alltid ha en länk till sidan i nyhetsbrev, e-postsignatur, bloggartiklar och på sin hemsida.
Att ta hjälp av medarbetarna är enligt Linda Björck en ovärderlig resurs när det kommer till att sprida företagets innehåll.
– Genom att uppmuntra dem att både engagera sig i inläggen samt att dela för större spridning ökar både räckvidden och trovärdigheten, säger hon
Här delar Linda Björck med sig av sina erfarenheter av Linkedin.
13 misstag som företag gör på LinkedIn:
1. Marknadsför sidan innan den är komplett.
Innan du börjar uppmuntra personer till att börja följa sidan se till att all information är på plats och uppdaterad.
2. Har bara en administratör
Se alltid till att du har minst två administratörer.
3. Dålig kvalitet på bilderna
I grundutförandet på LinkedIn har du två bilder som du kan ladda upp. Det är logotypen som ska vara 300×300 pixlar och den stora omslagsbilden som ska vara 1536×768 pixlar.
4. Delar inkonsekvent
För att få en synlighet behöver det vara en löpande aktivitet på företagssidan. Inte bara lediga jobb eller inlägg då och då utan sidan behöver fyllas med innehåll, helst varje vardag.
5. Delar irrelevanta inlägg
Tänk alltid på läsaren och fundera på vilken nytta de har av att läsa just ditt företags inlägg – innan inlägget görs!
6. Du pratar bara om dig själv
Syftet med att vara på LinkedIn är att marknadsföra företaget och även visa upp sig som en attraktiv arbetsgivare men undvik att bara prata om dina produkter.
7. Missat att sökordsoptimera
Google kommer automatiskt att visa företagssidan i sökresultaten. Se till att du hamnar högt i de resultaten genom att anpassa företagssidan.
8. Låg delaktighet bland de anställda
Att uppmuntra personalen att vara delaktiga och låta dem bidra till företagets varumärkesuppbyggnad är a och o.
9. Har inget mål med närvaron
Vad är företagets mål med LinkedIn-sidan? Varför startades det en sida från början? Svaret ska kopplas till företagets övergripande marknadsföringsstrategi.
10. Glömmer att titta på statistiken
Det är svårt att förbättra sin närvaro om du missar att gå igenom statistiken. Titta på de som besöker företagets sida, vilka är det som följer företaget och som kommenterar och delar inlägg?
11. Missar att differentiera sig från konkurrenterna
Besök regelbundet företagssidor inom din bransch och som riktar sig till samma målgrupp. Vad gör de som inte ni gör?
12. Tror den organiska räckvidden är låååååång
Räckvidden på LinkedIn är bättre än på Facebook men även här justeras algoritmerna och räckvidden är sämre än för en person. Därför behöver företaget använda sig av en mix av relevanta läsvärda artiklar, ta hjälp av personalen samt annonsera för att nå ut.
13. Missar att sponsra populära inlägg
De inlägg som går bra och får många interaktioner, boosta dessa med en annons! Om flera gillar inlägget är chansen stor att även andra gör det.