Konsten att tänka annorlunda

Ibland verkar det inte vara så märkvärdigt när man hör någon berätta om ett framgångsexempel. Det som exempelvis sägs om hur man fått kunderna nöjda kan låta självklart, för var och en vet ju hur man själv vill bli behandlad. Ändå går det ofta så snett. Varför ska det behöva vara så?

Förmodligen så är det inte fullt så enkelt att tänka rätt som man kan tro. Det gäller att tänka lite annorlunda och sedan att få med sig människorna i den organisation det handlar om. Vi kan exemplifiera med Saab-verkstaden i Åkersberga som under ledning av Joachim Du-Boje satsat på verklig kundvård. Och då handlar det om så enkla saker som att ge kunderna det där lilla extra, att ställa upp om det blir problem med exempelvis en lånebil. Men vem har tidigare hört talas om en liten verkstad som har hela elva lånebilar? Det kan tyckas självklar att man ska låna ut en bil till en kund som står utan bil, men att ta kostnaden för så många lånebilar är att tänka annorlunda. Och vem har hört talas om en liten bilverkstad som satsar på så roliga julkort att de vinner tävlingar. Ändå är inget av det ovan nämnda särskilt märkvärdigt, bara annorlunda tänkt.

Konsten att tänka annorlunda präglar också Mats Birgersson som lett ventilationsföretaget Frech utanför Växjö till nya höjder. Han har lyckats få alla medarbetarna delaktiga på ett i det närmaste revolutionerande sätt med sjunkande sjukfrånvaro och ökande vinster till följd. Även här var hans tankegångar annorlunda och motståndet till en början massivt. Men efter en lång resa har han en personal som är delaktig och ett löneläge som ligger i topp i branschen. Märkligt nog är de enda som inte fullt accepterat utvecklingen facket. Men så handlar det också om ett tankebygge som går bortom det mesta som handlar om traditionella ramar i verkstadsindustrin och där de enskilda individerna får ta ett stort ansvar.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.