Kontorets era är över – hälften kan tänka sig arbetsplatser utan kontor

Arbetsmiljö En ny undersökning visar att kontoret tycks ha spelat ut sin roll som en nödvändig del av arbetslivet. Närmare hälften av de svenska kontorsarbetarna kan tänka sig att jobba utan fast kontor.

Kontorets era är över – hälften kan tänka sig arbetsplatser utan kontor
En av tio väljer bort arbetsgivare som inte tillåter distansjobb på medarbetarnas villkor, visar en ny undersökning. Bild Adobe Stock.

En ny undersökning som genomförts av Sifo på uppdrag av molntjänstföretaget Citrix visar att ungefär hälften av de svenska kontorsarbetarna (48 procent) kan tänka sig att inte återvända till ett kontor efter pandemin och helt jobba på distans, enligt undersökningen.

Motsvarande siffra för kontorsarbetare med småbarn (upp till fem år) är närmare sex av tio (58 procent).

– Fler och fler kommer till insikt om att organisationer inte längre behöver en fysisk samlingspunkt för att hålla ihop. Under pandemin har vi lärt oss att samarbeta via digitala mötesplatser, samarbetsytor och rutiner. När pandemins restriktioner tas bort så verkar många vilja fortsätta jobba enligt nya modeller, säger Aleksandra Lubavs, Sverigechef på Citrix.

Bestämma själva

En av tio svenska kontorsarbetare kräver att få jobba så mycket som de själva vill på distans om de skulle söka nytt jobb idag. Samtidigt är det bara 1 procent som kräver att få arbeta för en arbetsgivare som har kontor.

– För en växande grupp har kontoret inte någon plats i ett modernt arbetsliv. Pandemin blev en vattendelare och många har nu strukturerat om sina liv på ett sätt som inte går att förena med regelbunden närvaro på ett fysiskt kontor. Det kan handla om att man har valt att flytta eller att har en familjesituation som kräver större flexibilitet. Arbetsgivare måste nu hitta sätt att förhålla sig till den här nya verkligheten, berättar Aleksandra Lubavs.

Drygt hälften (52 procent) av svenska kontorsarbetare uppger att det är bra om organisationen man arbetar för tillåter distansarbete i så stor utsträckning som de anställda vill. För föräldrar med barn upp till fem år svarar drygt sex av tio (64 procent) att det skulle vara bra med distansarbete så mycket man vill.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.