Verksamhetscontrollern förknippas ofta med data och analys. Inte så konstigt, för titeln innebär i mångt och mycket att man planerar och följer upp en verksamhet med hjälp av olika indikatorer och mått.
Verksamhetscontrollerns förändrade roll: ”Nästan förändringsledare”
Kvalitetsrollen Efter tio år som verksamhetscontroller ser hon mindre fokus på siffror. Det här behövs för att lyckas i rollen idag, enligt Klara Klingspor.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Men rollen har också utvecklats med åren. Det vittnar Klara Klingspor, verksamhetscontroller på Polismyndigheten, om. Hon har jobbat inom polisen myndighetsövergripande sedan 2017 och är verksamhetscontroller sedan ungefär tio år tillbaka.
– Mycket idag handlar om att presentera, kommunicera för att få med sig folk på en förändringsresa, säger hon.
Det är nästan som att hon fått ett nytt epitet med åren; förändringsledare. Klara Klingspor tillhör arbetsgruppen Verksamhetsstyrning och Analys, VSA. En vanlig dag sysslar hon med omvärldsbevakning och samverkar med controllers från andra polisregioner och avdelningar. Hennes jobb är bland annat att fram beslutsunderlag, analyser och presentationer kring intern styrning och kontroll till myndighetsledningen.
Om
Klara Klingspor
Studerat: Statsvetenskap och kriminologi
Karriär: Tidigare jobbat på Brottsförebyggande rådet och Skolinspektionen
Jobbar i: Stockholm
– Det är ett loopande arbete. Vi ska följa upp de risker vi har inom verksamheten, hitta åtgärder och följa upp riskarbetet. Förut handlade det mycket om siffror – men nu är det mer kommunikation. Vet inte när det hände, men det är en ny riktning.
”Viktigt att se helheten”
Med tiden har tjänsten kommit att handla om att se och förmedla en helhet, att sammanfoga underlag och göra den begriplig för en bredare massa som ska ta välgrundade beslut, berättar hon.
Klara Klingspor tar också tar fram stödmaterial och utbildningar till chefer. Det är ett gediget arbete i en myndighet med 38 000 anställda. Storleken skapar vissa utmaningar – det är svårt att mötas fysiskt, och alla aktiviteter kräver lång planering.
– Det tar tid att få genomslag. Men det är jättespännande att jobba i en händelsestyrd verksamhet. Man lär sig något nytt varje dag, säger Klara Klingspor.
Vad krävs för att hantera analysen och kommunikationen på samma gång?
– Det kräver flera egenskaper, men främst att man ska vara nischad. Vi jobbar i team för att kunna hjälpas åt att fylla i alla luckor. Om någon har svårt med en del så finns det någon annan som har bättre koll. Det är såklart bra att både kunna jobba med data, förstå en analys och sedan presentera. Men allt det där går att tränas upp.
Klara Klingspor beskriver det som att verksamhetscontrollern har blivit mer som en lagspelare och mindre som en kontrollant, och att förändringen troligtvis är ett resultat av ändrade arbetssätt och ett helhetsperspektiv.
Hur mycket upplever du att du kan påverka verksamheten?
– Svår fråga att svara på! Gällande intern syn och kontroll är det väldigt konkret. Man tar bort risker. Men jag har också jobbat med årsredovisningen som lämnas in till regeringen, och det har inte lika konkret resultat. Så genomslaget är svårt att bedöma, avslutar verksamhetscontrollern Klara Klingspor.