Var kommer all stress ifrån? Trots pandemin som svepte fram, tvingade till både eftertanke och distansarbete och gav möjligheter till förändring – trots det, så fortsätter det att komma nya undersökningar som säger att folk är stressade på sina arbeten.
Den senaste i raden är en Sifoundersökning som utförts på uppdrag av konsultbyrån Kvadrat. De har intervjuat 1 161 personer i åldrarna 18–65 år som arbetar på kontor hela eller delar av sin arbetstid, samt 553 egenföretagare.
Den visar att de flesta, sex av tio respondenter, tycker att de har ett hållbart arbetsliv och att de kommer att kunna fortsätta arbeta på samma nivå som i dag i många år framåt. Dessutom är en majoritet nöjda med sitt ansvar och sina arbetsuppgifter. Egenföretagare är mer nöjda än anställda.
Hög lön gör dig lyckligare
Men där finns också de stressade människorna, som upplever att de har sämre balans mellan arbete och fritid. Den gruppen utgörs främst av kvinnor och unga. Förutom att känna mer stress uppger också hela 21 procent att de inte har ett hållbart arbetsliv.
Undersökningen tar också reda på vad respondenterna anser sig behöva för att uppnå ett bättre och lyckligare arbetsliv. Och den som påstår att pengar inte ger lycka får tänka om. Hela 26 procent anser att välbefinnandet på jobbet är nära sammankopplat med lönenivån.
– Hög lön är en av pusselbitarna till ett bra och hållbart arbetsliv, men forskare har gång på gång visat att det endast sker marginella förbättringar när vi når en viss lönenivå. Efter den nivån värdesätter vi frihet och balans som ofta går hand i hand för att skapa ett hållbart liv, säger Isac Hellwig som är VD för Kvadrats inkubatorverksamhet Inkubik.