Lägg in en knuff

Kvalitet De finns på sommaren också, men på vintern, när snötäcket lagt sig blir det extra tydligt. Utan att vi fattat något som helst beslut och trots att den som går först kan få ett väldigt tufft jobb, trampar vi upp små genvägar för att minska avstånden.

Lägg in en knuff

Annika Engström, en av talarna på Kvalitetsmagasinet Live i februari, pratade om vårt mänskliga behov av ordning och reda, men att vi också hela tiden förenklar och söker nya vägar. När det är kaos skriker vi efter system, instruktioner och rutiner, men för mycket styrning ogillas starkt och vi vill gärna vara fria och göra som vi själva tycker är bäst.

Problemet är när genvägarna blir för många. När ingen längre bryr sig om instruktionen faller hela idén med styrningen. Ryggmärgsreaktionen för att få det att funka är att öka detaljstyrningen, vässa rutinerna och lägga in ännu mer instruktioner. Men det funkar sällan. För mycket rutiner leder paradoxalt nog till att vi väljer att helt och hållet strunta i dem. Så är vi fast i en ond cirkel.

Tänk om du istället gör tvärtom, och drar nytta av viljan att gå sin egen väg. Varför tar man genvägen? Finns det något som skulle göra det enklare att göra rätt, av bara farten? Vi känner alltid ett större engagemang och driv när vi får utveckla vår egen idé, eller tror att vi gjort ett eget val. Då trampar vi gladeligen genom djupsnö.

Nudging, som vi skriver om i detta nummer, innebär att påverka människor och beteenden – att ge en knuff i rätt riktning. På hållbarhetsområdet är det en växande trend, men jag tror att möjligheterna på kvalitetsområdet är minst lika stora. Att göra det enklare att göra saker på rätt sätt. Och istället för pekpinnar se till att ge en liten knuff i rätt riktning.

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.