Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar.
Småföretagen försiktiga
Men förväntningarna inför framtiden skiljer sig också åt mellan olika företag. De svenska småföretagen är mer försiktiga i sina prognoser än de medelstora och stora. Sysselsättningstrenden för småföretagen beräknas landa på 6 procent för andra kvartalet jämfört med 16 procent för medelstora företag och 11 procent för stora företag.
Även olika branscher skiljer sig åt i sina framtidsbedömningar. Finans- och tjänstesektorn är den enskilda bransch som förväntas öka mest med en sysselsättningsprognos på 22 procent följt av byggbranschen med 14 procent.
Hotell- och restaurangbranschen förväntar sig däremot en fortsatt dyster vår med en prognos på minus 14 procent, en nedgång på 28 procentenheter jämfört med motsvarande kvartal förra året.
– Företag vars anställda har möjlighet att utföra sysslor på distans står sig i en tid då vi lever med stora restriktioner i hur vi kan röra oss i samhället. Krisen har snabbat på omvandlingen av arbetsmarknaden och en del förändringar kommer sannolikt att bli bestående, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup i en kommentar.
Så här ser jobbprognoserna ut för andra kvartalet 2021.
Branscher i Sverige.
- Finans- och tjänstesektorn +22 %
- Byggbranschen +14 %
- Parti- och detaljhandeln +10 %
- Tillverkningsindustri +9 %
- Annan produktion +6 %
- Andra tjänster +2 %
- Hotell- och restaurang -14 %
Länder globalt.
- Taiwan +24 %
- USA +18 %
- Singapore +17 %
- Australien +17 %
- Rumänien +12 %
Länder i Europa.
- Rumänien +12 %
- Sverige +8 %
- Belgien +8 %
- Tjeckien +8 %
- Frankrike +7 %
Undersökningen genomfördes den 6 – 26 januari 2021.