1. Börja med hur konstruktionen ska se ut när bygget är klart. Lego skickar alltid med en bild av hur konstruktionen kommer att se ut när den är färdig – bilderna är fantastiska och sätter igång både fantasi och kreativitet.
Ledarlärdom: Ofta fastnar du som chef i den hårda vardagen eller i tidskrävande strategier, och glömmer förmedla målbilden som gör att alla förstår och kan leva sig in i hur bitarna ska sitta för att uppnå slutresultatet.
2. Saknas det bitar – använd reservdelar. Ibland saknas det bitar i kartongen, då tar legobyggaren fram den röda lådan under sängen och leta efter reservdelar.
Ledarlärdom: gå tillbaka och se vad du har lärt dig. Vilka bitar passar ihop, vad fungerar, vad fungerar inte? Kan du backa och tillämpa beprövade lösningar på nya problem, kan du gruppera om och använda dina resurser på ett smartare sätt?
3. Manualen har begränsningar. Ibland är det svårt att bedöma vilken bit som är grå och vilken som är blå – och hur många hörn klossen ska ha för att passa i ett runt hål. I stället för att fastna i instruktionerna, hittar den skickliga legobyggaren alternativa lösningar.
Ledarlärdom: Experiment och nytänkande är avgörande för innovation och utveckling. Många verksamheter löper stora risker. Men den största risken är sällan att göra fel, utan att vara rädd för att göra fel. Genom att uppmuntra till nytänkande ökar förmågan att till snabba återhämtningar, inte minst ekonomiskt.
4. Det är roligare att samarbeta. En sann legobyggare njuter av att bygga i ensamhet, men det blir ännu roligare – och bättre – att bygga med någon annan.
Ledarlärdom: Summan av gruppen är större än dess enskilda beståndsdelar. Olika infallsvinklar, perspektiv och utgångspunkter är en tillgång, inte något att mota bort eller vara rädd för. Öppet samarbete ger dig försprång.
5. Håll reda på bitarna. Annars fastnar de i hålfoten eller i dammsugaren.
Ledarlärdom: Det är din uppgift att hålla koll, låt dig inte överraskas.