
Under vårterminen 2012 förde drygt 3 600 grundskollärare detaljerad dagbok över sin arbetstid under ett dygn. I genomsnitt används 34 procent av arbetstiden till att genomföra undervisning. Omkring tio procent används till att planera undervisning och lika mycket till att bedöma och dokumentera elevernas utveckling. Återkoppling av kunskapsutvecklingen till elever och föräldrar tar cirka tre procent av tiden.
– Undervisningen är lärarnas huvuduppgift. Men för att det verkligen ska bli kvalitet i undervisningen måste det finnas tid till att både planera och följa upp undervisningen, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.
Studien visar att lärarna till stor del arbetar ensamma, både när det gäller planering och undervisning samt bedömning och dokumentation.
– Det är bekymmersamt eftersom erfarenheter visar att det finns stora pedagogiska fördelar med att lärare arbetar tillsammans med att planera, analysera och utveckla undervisningen. Förutsättningarna för likvärdigheten i skolsystemet ökar också när lärare arbetar tillsammans med sina kollegor, säger Anders Fredriksson, projektledare på Skolverket.
Rapporten visar dessutom att lärare tycker att administration och dokumentation tar för mycket tid. 13 procent av tiden läggs på administrativt och praktiskt kringarbete. När lärarna fick önska vad de ville ha mer tid till kom planering och reflektion högt på listan.