Att klimatkrisen är ett faktum råder det inga tvivel om, men det saknas en systematik i såväl svenskt som internationellt hållbarhetsarbete. Därför har Lars Sörqvist och Ebba Lindsö skrivit en bok som ska råda bot på handlingsförlamningen.
– Vi måste börja arbeta på riktigt med den här frågan. Det har varit väldigt mycket prat om jordens resurser, och en hel del domedagsprofeter. Självklart är det bra att skapa en sense of urgency – men vi har fastnat lite i pratfasen, nu är det dags för nästa fas: att på riktigt börja agera.
Lars Sörqvist tycker att hållbarhetschefer i allt större utsträckning än idag bör hämta inspiration från kvalitetsbranschen.
– Ska det hända något behöver vi kunskap och systematik – inte bara en problemformulering. Och all form att utvecklingsarbete, oavsett om det rör sig om processutveckling eller systemutveckling, har samma uppbyggnad. Det går alltså att applicera detta på hållbarhetsarbetet, säger han, och tillägger:
– Vi har valt att kalla boken hållbarhetsutveckling, det blir en mer offensiv ingång då.
I en värld som får fler och fler invånare men där naturtillgångarna ständigt reduceras, får kvalitetbranschens effektiviseringsmetoder en ny funktion.
– Jag är övertygad om att vi kan skapa mer värde åt hela planeten utan att använda mer resurser. Det är dags att verkligen koppla samman miljö och kvalitet för att kunna arbeta tvärdimensionellt. Grunden finns redan där inom de flesta organisationer, men om man inte vet hur man ska använda de verktyg som finns att tillgå så tar det såklart emot att sätta igång, säger han.
Enligt Lars Sörqvist handlar framgångsrik hållbarhetsutveckling till mångt och mycket också om storytelling.
– Människor måste känna att det finns en mening med deras insatser. Om de får höra att det är kört på förhand kommer de inte få någon motivation, men om de känner att de kan göra skillnad – då kan det såklart hända grejer.