Läskigt, men belönande

Känner du ibland som jag, att det är enklast att göra som man alltid har gjort. Det går snabbt, det kräver inte så mycket reflektion och du vet att det ger ett resultat som duger. I den bekväma komfortzonen flyter det på, det är lite lagom ljumt. Varför inte stanna där?

Kanske för att det ljumma efter ett tag kallnar. Vi stagnerar.

Man skulle kunna säga att kvalitetsarbete går ut på att hela tiden utvidga komfortzonen. Att skaka om och göra saker annorlunda, förhoppningsvis bättre. När vi gör som vi alltid har gjort, får vi de resultat vi alltid har fått. Men om vi vill nå bättre resultat så måste vi utmana oss själva, töja på gränserna, reflektera och pröva nya saker. Begreppet ständiga förbättringar innehåller en strävan att pröva nya vägar som kan ge ännu bättre resultat.

Några som har erfarenhet av detta är Barnhjärtcentrum på Skånes universitetssjukhus och Skellefteå kommuns städavdelning. I temat Förbättringsarbete kan du läsa om hur de lyckats bryta traditionella funktionsgränser och med små steg nått stora resultat i sina verksamheter. En viktig lärdom av deras arbete är att förbättringsarbete är det som sker i vardagen, av varje enskild medarbetare.

Som ledare gäller det därför att själv våga ta klivet ut i det okända för att kunna peppa sina medarbetare att göra detsamma. För även om det kan kännas läskigt, så är det också väldigt belönande när man märker att man kan utvidga sin komfortzon och skapa större rörelsefrihet inom den.

I det här numret tar också Kvalitetsmagasinet ett nytt kliv i utvecklingen. Vi har gjort om formen för på ett tydligare sätt lyfta fram den praktiska nyttoläsningen. Vi vill också komma ännu närmare dig som läsare, spegla din verklighet och de frågor du brottas med dagligen. Därför bjuder vi nu på nya typer av artiklar som vi hoppas ska ge dig än mer inspiration och kunskap samt fler tips i din arbetsvardag.

Vi är förstås väldigt nyfikna på vad du tycker. Tveka inte att höra av dig med frågor, synpunkter och kommentarer!

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste